Friday, May 04, 2007

Karlsruhe


Herr D. burada yokken seyahat etmedigimden ne zamandir resim koyamamistim. Bu arada arayan, mesaj atan, msn'de konusarak destek olan herkese cok tesekkurler!
Bugunku duragimiz Karlsruhe... Karlsruhe Baden'in baskenti. Almanya standartlariyla fazlasiyla yeni bir sehir, 1715 yilinda kurulmus. Biz konsoloslukta isimiz oldugu icin gittik. Yoksa turistik bir sehir degil. Sehri anlatmaya gecmeden, bir alkis Turk konsolosluguna. Hem bize cok cok iyi davrandilar, hem de cok verimli ve hizli isleyen bir sistem kurmuslar, kisa surede isimizi hallettik.
Burasi sehir merkezi, Markplatz. Sehrin kurucusu, tam ismiyle Karl III. Wilhelm von Baden-Durlach'in sehrin temellerini atarken koydurttugu ilk tasin yerinde bugun resimdeki piramid var. Zaten sehrin adi Karlsruhe de buradan geliyor, Karl'in huzuru, istirahati gibi...

Marktplatz adindan da anlasilacagi uzere burada pazar kuruluyor.

Artik bahar geldiginin en guzel kaniti pazardaki cicekci tezgahlari...

Bu haritada goruldugu gibi, Karlsruhe modern sehirciligin ilk orneklerinden. Sehrin merkezine Karl Wilhelm'in sarayi oturtulmus. Sehir buradan baslayarak guneye dogru yelpaze gibi aciliyor. Tam sarayin karsisina dusen ana caddeden Marktplatz'a ulasiliyor.

Karlsruhe'de Freiburg'dakinin aksine modern alisveris merkezleri var. Marktplatz'la Europaplatz arasinda uzanan cadde dukkanlar ve kafelerle dolu.


Karl Wilhelm'in sarayini gezmeden once biraz soluklanalim. Yahut da su mukemmel gorunen bol kalorili dondurmali kahveyi soluk almadan mideye indirelim mi demeliydim!!

Karl Wilhelm'in kendisi...

Bu da Karl Wilhelm'in sarayi. Orjinal yapi ikinci dunya savasi sirasinda bombalanarak yikilmis, muze olarak tekrar yapilmis: http://www.landesmuseum.de

1 comments:

Anonymous said...

ANLASILDI, ZOR VE ADETA SONU GELMEYEN BIR ASKERLIK MACERASI NIHAYET SON BULMUS! ALLAH KAVUSTURMUS SIZI KI EVLIYA CELEBI MISALI DOLASMAYA BASLAMISSINIZ BILE.... IYI EGLENCELER... EPEYDIR HAREKET YOKTU SITENIZDE... IYI KI DONDUN TOLGA....