Monday, August 06, 2007

Yemek denemeleri

Bunu yazsam mi yazmasam mi cok dusunum. Ben haftasonu dıble yaptim. Pesin pesin soyleyeyim: bu yemek benim mutfaktaki sınırlı beceri setime uc beden buyuk geldi.

Simdi dıblenin ne oldugunu bilmeyenler icin bir minik aciklama: Dıble yesil fasulye ve pirincle yapilan, Karadeniz bolgesinin bir yemegi. Cok ozel bir pisirme tarzi var. Guzel yapildiginda parmaklarinizi da birlikte yersiniz.

Peki nerden cikti dıble yapmak? Eve zeytinyagli yapariz diye bir miktar fasulye almistik. Benim internetteki yeni merakim yemek sitelerini - ozellikle Turk yemegi sitelerini- karistirmak, resimlere bakmak, bir gun bu yemekleri yapmanin hayallerini kurmak... Yine bu sitelerden birinde dible gorunce aklima dustu. Mr.D'nin de evde olmamasini firsat bilerek bu yemegi yapmaya koyuldum. Tabi mutfakta deneyimli insanlarin bile aslinda bu yemegin altini tutturabildiklerini dusunursek, benim dibleyi yakmamis olmam bile bir basari. Buna karsilik fasulyelerinin ne yazik ki hafifce cig kaldigini, pirincin de buna karsilik biraz lapa oldugunu, ustelik de pirincin ayarini biraz cok kacirdigim icin dibleden cok fasulyeli pilava benzedigini itiraf etmem lazim. Buna ragmen artik anlamissinizdir ki bizim evde yemek begenmemek soz konusu degil, afiyetle yedik!:)


Butun basarisizliklara ragmen bunu yazmamin sebebi, hic degilse buradan bu vesileyle iki kisiye sevgilerimi gondermek. Bir tanesi bu asagidaki resimde torunlarinin cocuklariyla gorulen nur yuzlu babaannem.

Bize senelerce en guzel Karadeniz yemeklerini - bir kuymak olsa da kazısını yesek!- yaptin, yedirdin. Simdi anliyorum ki, bize caktirmadan bir yorenin yemek kulturunu de ogretmissin. Umarim bana da birgun seninki gibi guzel Karadeniz yemeklerini yapip torunlarima yedirmek nasip olur. Seni cok ozledim babaannecigim!


Ikinci selam da kendisi Karadenizli olmadigi halde bu yemekleri cok seven, istahla yiyerek ablama ve bana ornek olan, ozellikle de babaannem Izmir'e tasindiktan sonra evde bu yemekleri kayinvalidesini aratmayacak lezzette pisiren, simdi de eminim kendi torunlarina enfes yemekler yapan guzeller guzeli anneme.


Ayrica belki 40 senedir ictigi sigarayi birakmis oldugu icin de kendisine kocaman bir alkis! Yuru be anne, arkandayiz!

4 comments:

Anonymous said...

EEEEEEE Aglattin beni beeeeee

Aglamam gecince eklemek isterim ki fasulyenin dibini tutturmadigin icin alkis istemekle biraz abartmis olmuyor musun???????

philosophique said...

Ha ha, olabilir. Siz de biraz tesvik edin, hevesleniyoruz surada.

Ovgu said...

Gayecigim tesvik ediyorum seni ve cok iyi anliyorum benim de egzantrik yemekler yapma olayina heves ettigim bir donemim oldu ve hatta o donemde bir evde boza yapmaya calisma denemem var ki dusununce bile midem bulaniyor IGRENC oldu tek kelimeyle. Yakin olsak da keske beraber yemek falan yapsak cok eglenceli olurdu.

philosophique said...

himm boza mi??? hemen bakiyim internetten nasil yapiliyormus.
evet ovgucugum ya keske olsa ne iyi olurdu. Ama bir kerecik de olsa ziyarete gelebilirsin, artik fazladan odamiz da var, bekliyoruz.