Sunday, October 07, 2007

Dunyanin Merkezine Yolculuk

Daha once soylememis olabilirim ama biz burada Blue Ridge Daglarinin 1 saat kadar batisinda oturuyoruz. Bunlarin etrafinda da bir suru park ve doga aktivitesi olanagi var. Haftasonlari mumkun oldukca degisik bir yerler gormeye calisiyoruz.

Bu haftasonu aktivitesi magara gezisiydi. Grand Caverns'e gittik. Once yokusun basindaki bu sevimli, hatta bana biraz Almanya'yi hatirlatan binadan bilet aldik.

Sonra sirin rehberimiz Angie bizi magaraya indirdi.


Tur bir saatten fazla suruyor ve rehberimizin soyledigine gore 1.5 km kadar yurumusuz. Magaranin en derin yerinde de yerin 60 metre kadar altina indik.

Bu magara 200 sene once kesfedilmis ve ondan kisa bir sure sonra da gezi amacli olarak halka acilmis. Bu acidan Amerika'nin ilk turistik magarasiymis. Bazi kisimlarini boyle renklendirmislerdi, ama bence boyle sebekliklere gerek yok, magara icindeki olusumlariyla, yuksek duvarlariyla yeterince gorkemli.

Turun en kotu yani gercekten jeolojik bilgiler vereceklerine yeralti olusumlarini "bu ata benziyor, adina at dedik, bu ota benziyor adina ot dedik" seklinde gostermeleriydi. Buyrun size New York.

Magarada duvarlara, taslara dokunmak kesinlikle yasak. Ellerimizdeki dogal yaglari taslara surdugumuzde bunlar tasin uzerini kapliyor, suyla temasini kesiyormus. Oysa magaradaki olusumlarin buyuyup, sekillenmesi icin suyla temas etmesi lazimmis.

Duvarlardan damlayan ve erkeklerde kellige, kadinlarda yaslanmaya deva oldugu iddia edilen sulardan da ictikten (daha dogrusu yaladiktan!) sonra mutlu mesut gunyuzune ciktik.
Bir sonraki duragimiz kitap fuariydi. Orada da yari fiyatina inmis kitaplardan bir miktar edindik.
En son eve donerken otoyolda su manzara icin durduk. Bakiniz Shenandoah Vadisi:


Henuz yapraklar sararmaya baslamamis. Bir kere de oyle gormek lazim bu daglari.

0 comments: