Monday, October 15, 2007

Elma Senligi 1

Bu haftasonunun eglencesi elma senligi idi. Dogrusu Mr.D bu plana bastan supheli yaklasti. Cville'in hemen disindaki Carter Dagi'nin tepesindeki elma bahcesine ulasmak icin dar, engebeli, tasli yokuslari (arabayla) tirmanirken epey bir soylendi. Yalniz normalde bir tane bile arac gormeyi beklemeyeceginiz bu yolda yanimizdan yuzlerce araba gecmesinden cok populer bir mekana gittigimiz anlasildi.



Aslinda festival dedikleri Cville'de yetisen bir cok elma cesidini bir arada hem de cok ucuza satmak. Ayrica dileyenler ellerine torbalarini alip elmalari dalindan da koparabiliyor. Insanlar elmalari kasa kasa aliyorlardi. O kadar elmayi buyuk bir ailenin bile taze haliyle yiyerek tuketmesi mumkun olmadigindan, insanlarin elma marmeladi, tart, konserve, elma suyu, vs. yaptiklarini tahmin ediyorum. Bizim malum oyle kabiliyetlerimiz olmadigindan yemek icin bir kac kilo "red delicious" cinsi kirmizi, sulu, tatli elmalardan almakla yetindik.



Aslinda elmali donut, dondurma, vs.yi hemen oracikta yapan bir firinlari da vardi ama onunde o kadar kuyruk vardi ki yaklasamadik bile.




Dagin Cville'e bakan tarafindaki nefis manzaranin onune bir de sahne kurmuslar. Insanlar tatli tatli (muhtemelen 50 senedir birlikte) muzik yapan bu grubu dinlemek icin kurulmuslar, bir yandan da bir cesit elma suyu olan ciderlarini yudumluyorlar. Bir yandan cok sevdigim dag manzarasina bakip, bir yandan da normalde kovboy filmlerinde filan karsilasabileceginiz bu sahneyi seyrederken, hayatimin nereden nereye geldigini dusundum. Minnettarlikla karisik bir saskinlik hissettim.



Ziyaretimizi icinde samandan oturma yerleri yapilmis bir traktorle elma bahcelerinin icinden gecen kisa bir geziyle tamamladik.



Gunun en guzel yani bir suru festivalden getirdigimiz lezzetli yiyeceklerdi. Elmalarimizin yaninda, annemin biz kucukken cam rendede rendeleyip getirdigi (ve benim o zamanlar nedense cok sevdigim ama sonralari buyuyup elmalari isirarak yeme kivamina geldigim icin annemin haliyle artik yapmayi biraktigi, bu sebepten neredeyse tadini unuttugum ya da unuttugumu sandigim ama bu icecekten bir yudum alir almaz zihnimin kimbilir hangi koselerine saklandiysa bir anda cikip gelen, beni sasirtan ve cok ama cok mutlu eden) elma puresi tadindaki ciderdan 1 galon, yine adina "apple butter" dedikleri ama aslinda bildigimiz elma marmeladi olan 1 koca kavanoz hic katiksiz recel ve bir de salon masamiza sonbahar susu olan ucubik sekillerdeki bir kac minik kabakla - bunlarin da mutlaka resmini cekip gostermem lazim- eve donduk.

Kahvaltiya gelmek isteyen varsa, bekleriz! Gelemeyenler de asagidaki videoya tiklasin, Mr. D ile aramizdaki "Virginia aslinda guney eyaleti mi, degil mi?" tartismasina son derece kesin bir bicimde "evet kesinlikle guney eyaleti!" yanitini vermemizi saglayan, mutlu, huzurlu Virginia animizi paylassin.

0 comments: