Tuesday, January 22, 2008

Heykelcigi eve kim goturecek?

2008 yili Oscar adaylari aciklandi. En onemli kategorilere kisaca bakalim.
80. Oscar adayları

En iyi film
# Atonement - Kefaret
# Juno
# Michael Clayton - Avukat
# No Country for Old Men
# There Will Be Blood

Erkek oyuncu
# George Clooney (Avukat)
# Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)
# Johnny Depp (Sweeney Todd)
# Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah)
# Viggo Mortensen (Eastern Promises - Şark Vaatleri)

Kadın oyuncu
# Cate Blanchett (Elizabeth: The Golden Age)
# Julie Christie (Away from Her)
# Marion Cotillard (Kaldırım Serçesi - La vie en Rose)
# Laura Linney (The Savages)
# Ellen Page (Juno)

Yardımcı erkek oyuncu
# Casey Affleck (Jesse James...)
# Javier Bardem (No Country for Old Men)
# Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson's War)
# Hal Holbrook (Into the Wild)
# Tom Wilkinson (Avukat)

Yardımcı kadın oyuncu
# Cate Blanchett (I'm Not There)
# Ruby Dee (American Gangster)
# Saoirse Ronan (Kefaret)
# Amy Ryan (Gone Baby Gone)
# Tilda Swinton (Avukat)

En iyi yönetmen
# Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood)
# Ethan Coen, Joel Coen (No Country for Old Men)
# Tony Gilroy (Avukat)
# Jason Reitman (Juno)
# Julian Schnabel (Kelebek ve...)


Her zamanki gibi senenin son aylarinda vizyona girmis filmler yarisiyor. En iyi film icin yarisan filmlerden bir tek "No Country for Old Men"i gordum. Daha once yazmistim, cok guzeldi. Mr.D bir de "Juno"yu gordu, begenmis. George Clooney'nin filmini sinemada kacirmisiz, DVD'de izleyecegiz artik. Atonement'i sinemada gorelim dedim, ama Mr.D yuzunu burusturarak bana "eger beni oldurmek istiyorsan simdi surada bogazimi sik, uc saatlik sikici bir ingiliz ask hikayesine goturerek sikintidan azar azar oldurme, dayanamam!" bakisi atti. "There will be blood" Texas'ta gecen bir petrol hikayesi, daha once sinemada gordugumuz jeneriklerinden anladigim kadariyla. Ama Daniel Day Lewis'in dokuk dislerinin arasindan fislayarak konustugu agir guneyli aksanini anlamak cok zor oldu, onu da evde alt yazili seyrederiz, diye dusunuyoruz.

En iyi erkek oyuncu kategorisindeki filmlerin hicbirini gormemisim!:( Sark vaatleri DVD'de cikti bir kac hafta once. Bizim filmlerimizi bir video kiralama sirketinden getirttigimizi daha once anlatmistim, Netflix'ten. Ozellikle yilbasinda cok reklam yaptilar. Herkes birbirine hediye olarak uyelik hediye etti, uye sayilari cok artti herhalde ki, izlemek istedigimiz butun filmlerde sira var. Yeni filmlerin hicbirini getirtemiyoruz. :( Sark vaatleri de bir suredir bekliyor, gorur gormez anlatacagim. Bu kategori ile ilgili en onemli itirazim, "No Country for Old Men" filminin basrol oyuncusu Javier Bardem'i en iyi yardimci oyuncu kategorisinden aday gostermisler. Dupeduz haksizlik. Bardem filmin en onemli karakteri. Ayrica bu filmde cizdigi psikopat katil, Anthony Hopkins'in Hannibal'i, Anthony Perkins'in Psycho'da canlandirdigi Norman Bates karakteri gibi sinema dunyasinin vazgecilmez kotuleri arasinda yerini aldi. Bu Oscar'i mutlaka almasi lazim, hem de bence en iyi erkek oyuncu olarak almasi lazim, yardimci degil!

Sanirim suprizlerden biri American Gangster filminin onemli Oscarlardan hicbirine aday gosterilmemesiydi. Bir tek filmde Denzel Washington'in annesini canlandiran Ruby Dee en iyi yardimci oyuncu rolune aday gosterilmis. Cate Blanchett hem en iyi kadin oyuncu hem de en iyi yardimci kadin oyuncu dallarinda iki ayri filmle aday. Oscar'a ilk kez Elizabeth filmiyle 1999 yilinda aday olmustu, simdi ayni filmin ikincisiyle aday. Belki bu kez verirler. Gerci daha once 2005 yilinda Aviator filmiyle kazandigi bir yardimci oyuncu Oscari var. Cate Blanchett'in yardimci oyuncu olarak aday oldugu film "I'm Not There," Bob Dylan'in hayatini anlatan bir film. Sanatcinin her bir donemini baska biri canlandirmis, Cate Blanchett de onlardan biri. Gercekten merak ediyorum, DVD'de cikinca gorecegim filmlerden biri de bu olacak. En iyi kadin oyuncu adaylarindan bir digeri Julie Christie. Yan tarafta yazdigim "Away From Her" filmiyle...Bu filmi izlerken odulluk rol cikariyor, diye dusundum gercekten.

Biraz daha fazla film gormus olsaydim daha keyifli bir Oscar yarisi olacakti. Yine de ben televizyonun basinda oturup butun oyuncularin salona gelislerini izleyecegim. Amerika'da olmanin guzel yani Oscar toreninin normal bir saatte yayinlaniyor olusu. Hatta Elm City'de otururken 2 sene ustuste Oscar partisi vermistim. Butun kizlar toplanip yiyip icip, aktrislerin kiyafetlerini cekistirmistik, cok keyifliydi. Mr.D'nin benimle oturup kiyafet dedikodusu yapmaktan zevk alacagini sanmiyorum.:) Ama belki Nicole Kidman, Charlize Theron falan gelecek diye kandirabilirim. Gerci su siralar burada cok kapsamli bir grev var. Yazarlar, televizyon kanallari sitelerinde yayinladiklari dizilerin arasina aldiklari reklamlardan yazarlara pay vermedigi icin grevdeler. Bir cok tv dizisi iptal edildi. Oyuncular da onlara destek veriyorlar. Hatta Altin Kure odul toreni bir cok yildiz torene katilmayacagini ilan ettigi icin iptal edildi. Ayni sey Akademi Odullerinin de basina gelebilir. O zaman biz de tv basindaki keyfimizden olabiliriz. Olsun grev daha muhim, yazarlara destek!!!

4 comments:

NiNo said...

Dunya yemekleri etkinliklerinden buraya kadar geldim.Öncelikle uzakdoğu mutfağını çok sevmem sonrada gezdiğim blogundan çok hoşlanmam beni yazılarının takipçisi yapacağa benziyor.

philosophique said...

Cok tesekkurler, her zaman beklerim!:)

Aslı Budak said...

benim blogunu okumamaın sebebi de dünya yemekleri etkinliği oldu:) çok sevimlisiniz

philosophique said...

Merhaba Naze'nin annesi!
Tesekkurler butun yorumlariniz icin, yine beklerim!:)