Sunday, August 17, 2008

Meksika usulu


Dondugumuzden beri ispanakli nohut yemeginden mercimekli bulgur pilavina, firinlanmis galeta unlu patlicandan portabella mantarindan pizaciklara, General Tsao usulu tofudan kabak burgerciklerine kadar bircok yeni yemek denedik. Nedense hicbirinin resimlerini cekmeyi akil edememisim. Bugun soframizda ise Meksika usulu yemeklerin Amerikan agiz tadina uyarlanmis bir cesidi vardi: Firinda siyah fasulyeli tortilla.

Malzemeler:
1 dis ince dogranmis sarimsak
1 kucuk sogan
1 orta boy domates
2 adet ince kiyilmis yesil sogan
½ cay kasigi chili powder (bir cesit kirmizi biber tozu)
2 cay kasigi kimyon
1 su bardagi domates sosu (herhangi bir makarna sosu ya da sulandirilmis bol miktarda salca olabilir)
1 konserve kutusu (450 gr) haslanmis siyah fasulye – yikanmis ve suyu suzulmus
1 avuc dolusu maydonoz, ince kiyilmis
tuz, biber
6-7 adet tortilla
Rendelenmis kasar peyniri (200 gr kadar)

Firin onceden 200 dereceye isitilir. Buyukce bir tavaya zeytin yagi konarak uzerine sarimsak, sogan, domates, yesil sogan, kimyon ve chili ilave edilir, orta isida soganlar renk degistirene kadar sote edilir. Domates sosu eklenerek 5 dakika daha pisirilir. Fasulye, maydanoz, tuz ve biber eklenir, fasulyeler isinana kadar pisirilir. Kare bir borcam yaglanir, tabanini kaplayacak sekilde tortillalar dizilir. Once karisimin 1/3u sonra da peynirin 1/3u uzerine duzgunce yayilir. Tortilla ile kapatilir ve bu sekilde 3 kat olusturulur. Tortillalari istediginiz kalinlikta yayabilirsiniz. Benim kalibim kucuk oldugu icin en alt kata 2, diger katlara 1er tortilla yetti. En ust katin uzerine bir kat daha peynir yayilir. 20 dakika ustu kapali olarak, 10 dakika acik olarak tamamen kaynayana kadar pisirilir. Peynir miktarini damak tadiniza gore arttirabilirsinz. Salsa ve eksi krema ile servis edilir. Afiyet olsun!
Not: Tarifi buradan uyarladim.

0 comments: