Thursday, November 20, 2008

Boston- 1

Boston maceramizi anlatmaya sonundan basladim, ikinci kismini coktan okudunuz bile. Simdi tekrar basa donup akvaryuma gitmeden once yaptiklarimizi anlatayim. Boston'i gormek icin en keyifli yontemlerden biri ordek turu yapmak, yani duck tour! Karada ve denizde gidebilen bu araclara DUKW deniyor, ama okunurken ordek anlamina gelen "duck" diye okunuyor.

Bu araclar ikinci dunya savasi sirasinda gemilerden on cepheye personel ve cephane tasimak icin gelistirilmis. Bugun ise Boston'da (ve baska buyuk sehirlerde) turist eglendirmek icin kullaniliyor. Bazilari gercekten ikinci dunya savasi zamanindan kalmakla beraber, bu ordeklerin yenileri de yapilmis. Kaptanimizin anlattigina gore bizim bindigimiz Charlie River orjinal bir ordekmis. Ordeklerin hepsinin Boston'daki yer isimlerinden esinlenilmis isimleri var.Mesela Boston'in ortasindan gecen ve bizim de turun sonunda ordekle uzerinde gezme sansi buldugumuz nehrin ismi Charles River. Ona ithafen bizim ordegin adini da Charlie River koymuslar.

Ordegin ici ve kaptanimiz. Her kaptan kendine ozgu bir kisilik yaratmis. Bizimki guruydu.
Turumuz Boston'in en buyuk, en gosterisli alisveris merkezi Prudential'dan basladi. Sonra Trinity Kilisesini gorduk.

Bu kiliseyi yapan mimar daha sonra bu stilde bir cok bina insa etmis ve bu stil onun adiyla bilinmeye baslamis.


1742den bu yana pazar yeri ve toplanti merkezi olarak kullanilan Faneuil Hall. Amerikan ozgurluk mucadelesinde Boston'in cok onemli bir yeri var. Iste burada Amerika'nin Ingiltere'den bagimsizligini savunan bir cok unlu konusma yapilmis. Bugun icinde turlu turlu yemek bufeleri olan bir yiyecek merkezi.

Amerika'nin "founding fathers" diye bilinen kurucularindan birisi, Bostonlu Sam Adams.


Bu simdi park olan yerin altindan kocaman otoyol geciyor.Otoyolu yerin altina alma projesi (Big Dig) uzun yillar surmus, cok da masrafli olmus ama Boston hem gurultu ve goruntu kirliliginden kurtulmus hem de kilometrelerce uzunlugunda bir parka sahip olmus.

Bunker Hill aniti. Amerikan ozgurluk savasinda Ingilizlerle Amerikalilar arasindak ilk buyuk catisma olan Bunker Hill savasinin anisina dikilmis.

Zakim Bridge. Bu buyuk otoyol projesinin bir parcasi. Dunyanin en genis asma koprusuymus.

Charles nehri'ne yaklastik. Iste baska bir ordek nehirde yuzuyor. Biz de yavas yavas nehir kenarina yaklasip siramizi bekliyoruz. Kaptanimiz vitesi degistiriyor, pervaneyi indiriyor, kornaya asiliyor, bir sapirtiyla suya iniyoruz! Asagida kisa bir videosunu gorebilirsiniz bunun.

Merhaba!
Nehirden goruntuler:





Tur cok keyifliydi. Boston'a yolunuz duserse mutlaka tavsiye ederim. Havanin gunesli oldugu sicak gunler kadar bizim gittigimiz gibi bulutlu ve serin gunlerde de yapilabilir bu tur.

2 comments:

a_y_s_e said...

merhaba! salincaktaikikisi'ye biraktiginiz bir yorumdan geldim! bizim de boston'da bir evimiz var. keske daha once tanissaydik da geldiginiz zaman gezdirseydik sizleri! memnun oldum tanistigimiza.

philosophique said...

Hosgeldin Ayse, ben de memnum oldum tanistigimiza. Belki bir dahaki gelisimize Boston'a, kismet...