Thursday, November 20, 2008

Karnabahar Graten


Malzemeler
1 bas orta boy karnabahar
1 1/2 su bardagi sut
250 gr az yagli kasar peyniri - baska sert peynir cesitleri de olur, peynir ne kadar lezzetliyse sos da o kadar guzel oluyor.
3 yemek kasigi un
50 gr tereyagi (ya da az kalorili, az kolestrollu bir benzeri)
2-3 yemek kasigi galeta unu
1 tatli kasigi kadar hardal
tuz, biber

Firini onceden 225 dereceye isitiyoruz.
Karnabahari temizleyip, yikayip, kucuk saplara ayirip tuzlu suda yumusayana kadar 15-20 dakika hasliyoruz. Ama dikkat edin, cok pisip hamur olup dagilmasin.
Pisen karnabaharlari dibi yaglanmis, firina dayanikli bir kaba koyuyoruz.
Bir sos tenceresinde sut, yag ve unu telle cirparak pisiriyoruz. Kaynadiktan sonra iki dakika daha pisirip 200 gr peyniri, hardali, tuzu ve biberi ekliyoruz. Bu noktada tadip agiz tadiniza gore daha fazla hardal, tuz, biber ekleyebilirsiniz. 2 dakika daha pisirip karnabaharin uzerine dokuyoruz.
Peynirin kalanini ve galeta ununu uzerine serpistiriyoruz. Galeta unu mecburi degil, ama oyle cok lezzetli oluyor. Firinda ustu kizarana kadar pisiriyoruz. Karnabahar zaten pismis oldugu icin firinin sadece ust isiticisini calistiran fonksiyonunu kullanip, sadece uzerini de kizartabilirsiniz. O zaman toplam 5-10 dakika firinda kalmasi yetiyor.
Biz bunu iki kisi ana yemek olarak yaninda salatayla yedik. Baska yemeklerin yaninda ikinci servis olarak da sunulabilir, ama agir bir yemek oldugu icin yaninda sunulanlarin hafif olmasina dikkat etmek lazim.
Afiyet olsun!

2 comments:

mert said...

Imla hatasini hemen duzeltiyorum : Karnabahar olacak, Karnibahar degil. (Bkz. Turk Dil Kurumu Imla Klavuzu)

philosophique said...

Cok utanarak degistiriyorum ben de! Sozluge referans vermane gerek yoktu, inanirdim ben sana!:)