Monday, January 12, 2009

6 dakikada kupkuru

Sac kurutma makinemi oldurdum…kendi ellerimle…nazar degdirmek suretiyle…
Bir kac hafta once dolaplarimi duzeltirken durup dururken aklima geldi, buradan aldigim hala benimle birlikte olan en eski esyam sac kurutma makinem diye dusundum. Kucuklukten beri saclarimi mutlaka kurutmaya alisan ben, artik kavurucu yaz sicaklari disinda saclarimi kurutmadan disariya cikamiyorum. Cok fena alismisim, kurutmazsam ya hasta oluyorum ya sinuslerim tutuyor, basima agrilar giriyor. Bu sebepten buraya geldigimin ikinci gunu ablamla birlikte NY’ta Cin mahallesinden bir sac kurutma makinesi almistik, Conair marka. Sonradan ben insanin ilk gittigi memleketlerde basina hep geldigi gibi aslinda buna gereginden cok para verdigimi, hadi dogrusunu soyleyeyim dupediz kaziklandigimi anladim. Ama en azindan 6,5 sene bana misin demeden calisti sac kurutma makinem. Ta ki ben bunu aklimdan gecirene, guzel guzel calisan makineye boylece durduk yerde nazar degdirene kadar. Hic abartmiyorum, bunun uzerinden daha 1 hafta gecmeden makine bozuldu! Bir gun dupeduz calisirken icinden bir yanik kokusu ve gri bir duman yukselmeye basladi. Dugmesini cevirdim, kapatmak icin. Alet sanki canlanmis, dugmesini acip kapamak ise yaramadi, bir turlu durmuyor. En sonunda fisten cektim, cekis o cekis… Conair marka yesil sac kurutma makinemim sonu bu oldu.
Sac kurutma makinem mefta oldu diye acikta kaldim diye uzulmeyin, hazirlikliyim! Sac kurutma dedigim gibi benim icin bu kadar onemli bir sey oldugundan, gittigim hicbir yerde makinasiz kalmayayim diye bir tane kucuk seyahat boyu makinem var, onunla idare ettim. Bu arada da internette bol bol sac kurutma makinesi tavsiyesi okudum, arastirdim. Belki sizin de ihtiyaciniz olur diye buradan paylasiyorum.
Benim makinem bildigimiz, eski system motorlu makinelerdendi. Bunlar artik tarih olmus, piyasadan tamamen kalkmis. Artik yeni nesil makineler moda, bunlar da bir degil, bin! Hemen anlatiyorum.
Ion sac kurutma makineleri
Bu makineler “negatif ionlar” uretiyor, boylece de su damlalarinin sac koku tarafindan emilebilen daha kucuk, mikro damlaciklara bolunmesini sagliyormus. Boylece sadece kurutma zamanini azaltmakla kalmiyor, sac koklerinin nemlenmesi sebebiyle daha parlak ve saglikli saclara sahip olmanizi sagliyormus.
Seramik sac kurutma makineleri
Bizim bildigimiz eski tarz makinelerde isinan parca metalken, bu makinelerde seramik. Bu da makinenin surekli ayni isida hava uretmesini sagliyor, ve ayrica uretilen havanin cok isinmasini engelliyor. Ayrica seramik sayesinde makine icinde bakteri de uremiyormus, bu da daha saglikli saclar ve sac derisi demek. Bir makine hem ionik hem seramik olabiliyormus.
Tourmaline sac kurutma makineleri
Tourmaline isininca cok sayida negatif ion ureten yari degerli bir tasmis. Ogutulup seramik malzemenin icine katildiginda makinenin urettigi negatif ionlari 6 kat kadar arttiriyormus. Boylece yukarida anlattigimiz butun faydalar da katlanmis oluyor.
Nano-gumus sac kurutma makineleri
Bu sac kurutma teknolojisinin super stari. En genc teknoloji. Kurutucunun uzerindeki bakterilerin %99’unu olduruyor boylece sacin daha uzun sure temiz ve saglikli ve parlak kalmasini sagliyormus. Bu tip makineler henuz tum sirketler tarafindan uretilmiyor. Var olanlarin da fiyatlari 200 dolar civarinda! Cus diyor, bunlari daha ucuz fiyata uretilene kadar almayacagimi soylemekle yetiniyorum.

Bu arastirmami yaptiktan sonra bendeniz Conair markasinin “ Ion Shine 1875 Watt Hair Dryer with Ceramic Technology and Cord Keeper” turunde karar kildim. 19 dolar 71 centlik fiyati bu konuda kararda epey etkili oldu. Yalniz benimki yesil (evet yine gittim yesil aldim!):

Bu bir araba lafin soyledigi sey ion ve seramik olusu. Bir de dugmesine basinca fissst diye kordonunu geri cekiyor kendi kendine, elektrik supurgeleri gibi. Benim gibi tembeller icin ideal. Bakiniz bu resimde fissssst diye geri cekilirken gostermisler kordonu:


Fisssst demek cok eglenceli, siz de soyleyin bir kac kere fisssst!

Makinemi henuz bir kez kullandim. Sacimi tam 6 dakikada kupkuru yapti. Daha onceki makineye gore buyuk bir ilerleme. Ayrica daha parlak ve volumlu yaptigini da dusunuyorum ama onu ben kondurmus olabilirim. Haliyle yeni makine almisim, buyuk bir beklenti var degil mi? Illa bir degisiklik gormus olabilirim sacimda bu yuzden. Uzun vadede nasil bir sonuc alacagimi bilahare bildiririm.
Bu upuzun yazinin ozu sudur: Teknoloji almis basini gitmis. Siz de benim gibi 6 senedir degistirmediyseniz makinenizi, hadi bakalim dogru banyoya eski makineleri bozmaya!:)

4 comments:

dreambyduru said...

güle güle kullan :) bu kadar karmaşık bir yapısı olacağını hiç düşünmemiştim galiba...evdeki makinam ban ahediye gelmişti, kendim alsam onu seçmezdim ama değitirmeye üşenmiştim...bir de uzuuun saçlı olmama rağmen seç kurutmayı sevmiyorum, çoğu zaman kendi haline bırakıyorum onları bazen de ıslak ıslak yatıyorum, çok fenaa..ya bi de ben tembelim galiba 6 dakika elimde o aletle bekleyemem teknoleji gelişsin 2 dakikada kurutanlar çıksın diyorum...ama fisssst olayı harikaymış...

Mecda said...

Fissssstttttt.....
Inan bir sac kurutma makinasindan film yaparsin, cok sevdim yazini, eline saglik,inan bundan sonra daha bir inceler olucam teknolojik aletleri, cunku kafama bir sey taktimmi onu o dakka halledip alip cikan biriyim...Su aralar ise digital slr fotograf makinelerine takmis durumdayim, allahtan pahali aletlerde ole hemen cantami koluma taktigim gibi disari firlayip alamiyorum...Varmi bir tavsiyen ustadim...
sevgiyle kal...

philosophique said...

Moonliiin - keske ben de kurutmadan yatabilsem saclarimi, biraz nanemollayim boyle!:(

Mecda - Bir ara bakmistim ben de SLRlara, o ara Nikon D80 cok modaydi, hala oyle mi bilmiyorum ama bakmaya deger. Boyle pahali malzemelerde onceden bakmak lazim tabi. Zaman zaman indirimler de oluyor, aceleye getirmemek lazim.

a_y_s_e said...

aa bu benim yeni aldigima benziyor- gercekten de cok cabuk kurutuyor saclarimi... benimkindeki cord retractor bozuldu yalniz, sonunda bi 10 cm kaliyor. bir de benimkinin sapi bukuluyor, bavul icin falan iyi...
ama hakikaten cok guclu- bazen uzerime su sicriyor bulasik yikarken, onlari bile hemencecik kurutuveriyor.
gule gule kullan.