Monday, January 26, 2009

Film: Slumdog Millionaire


Mumbai'nin (eski adiyla Bombay) yoksullugunu, sefilligini, rengini, kokusunu kendine arka plan yapmis bir modern zaman ask hikayesi. Mumbai'nin varoslarinda yetismis, oksuz ve yetim Jamal hayatini buyuk bir firmanin arama merkezinde caycilik yaparak kazanmaktadir. Jamal'in hayati "Kim 1 milyon ister?" tv yarismasinin Hint versiyonuna katilip en son soruya kadar gelmesiyle bir film seridi gibi gozunun onunden gecmeye baslar. Sorulari gercekten bildigine inanamayan ve kesinlikle hile yaptigini dusunen yarisma sunucusu Jamal'i gerekirse iskence yaparak konusturmalari icin polise teslim eder. Jamal her soruyu nasil bildigini aciklarken, kucuklukten beri basina gelen butun onemli olaylari da bir bir anlatmak zorunda kalir. Polisler Jamal'e inanacak mi? Yarismaya devam edip buyuk odulu alabilecek mi?
Ilk defa Bollywood tarzi bir film dunya capinda bu kadar basarili oluyor. Bunda en buyuk pay Hindistan'in yoksullugunun, caresizliginin, insanin icini acitan haksizliklarin, ahlaki cokuntulerin pek de ustune varmadan elma sekeri kivaminda sunulmasi yatiyor. Buna karsilik Jamal'in kucuklugunu oynayan benim biraz Gunus'ume benzettigim oglan cocugu pek ama pek seker, Jamal'in buyuk aski Latika da pek bir guzel.
Film bir suru Altin kure aldi ve en iyi film de dahil olmak uzere 10 adet Oscar'a aday gosterildi. Nasil olmus da en iyi Oscar odulu'ne aday gosterilmis diye dusunseniz bile (ki ben dusundum) seyretmenizi tavsiye ederim.

2 comments:

dreambyduru said...

çok ilginç bir konusu varmış...bulursam kaçırmayacağım...

philosophique said...

Evet tavsiye ederim, eglenceli.