Friday, February 13, 2009

Londra - 4

Palace of Westminster'in hemen yakininda gotik tarzin onde gelen orneklerinden Westminster Abbey adli kilise var.

Westminster Abbey'nin kokeni resmi olmayan kaynaklara gore 616 yilina dayaniyor olsa da, bu tarihin ancak 970lerden sonraki bolumu belgelendirilmis durumda. Kilisenin en onemli ozelligi 1066 yilinda William the Conquerer'in tahta gecmesinden beri butun Ingiliz hukumdarlarinin burada tac giymis olmalari.


Ayni sekilde tum Ingiliz monarklari ve aristokrasinin diger ondegelen bazi uyeleri, ve hatta bazi unlu sanatcilar da(Lord Byron, T.S. Eliot, John Keats, John Milton, Alexander Pope, Rudyard Kiplin ve William Shakespeare gibi) burada gomulu.

Gezimizin son buyuk duraklari ise unlu Trafalgar Square ve Picadilly Circus.

Trafalagar Londra'nin merkezinde, turistlerle dolup tasan bir meydan.


Meydanin ana unsuru Amiral Nelson'in Napoleonu 1805'deki Trafalgar deniz muharebesinde yenmesini ve sehit dusmesini olumsuzlestiren Nelson Aniti. 1843'de tamamlanan bu anit yaklasik 50 metrelik bir sutundan ve sutunun ustunde duran 5.5 metrelik bir Nelson heykelinden olusuyor.



Sutunun dort bir kosesinde dev aslan figurleri var ki bu figurler ele gecirilen Fransiz gemilerinin toplarinin eritilmesinden elde edilen bronzla yapilmis. Ingiliz centilmenliginin Napolyon'un malup edilmis olmasindan gelen mutluluk sarhosluguna yenik dusmesinin bir urunu olsa gerek bu fazlaca gorkemli anit.


Trafalgar Meydani'nin bir diger ucundaysa 1824 yilinda kurulmus olan ve ortacagdan 1900'e kadar yapilmis yaklasik 2300 tabloyu barindiran National Gallery var. Zamanim cok kisitli olmasina ragmen Leonardo da Vinci'nin The Virgin and the Child with St. Anne and St. John the Baptist ve Raphael'in Madonna of the Pinks gibi eserlerinin de icinde oldugu koleksiyonu hizlica gezmeden gecemedim.

Trafalgar Meydani'nin hemen yakininda ise Picadilly Circus yer aliyor. Gordugum yerler arasinda en az ilgimi ceken burasi oldu.

Picadilly Circus pahali markalarin cokca oldugu Picadilly caddesi ve ona baglanan birkac buyuk sokaktan (Haymarket, Coventry Street, Shaftesburry Avenue) ibaret. Times Square ve hatta Istiklal Caddesi sinifinda oldukca kalabalik bir turistik bolge Picadilly Circus. Benim burada oldugum saatlerde Londra'nin meshur yagmuru da bastirdigindan, ve ben de acemice davranip Londra gezime semsiyesiz cikmis oldugumdan, cok zevk almadim Picadilly'i gezerken.

0 comments: