Sunday, March 15, 2009

Kitap: Resmi Gecit


Resim: idefix

Bu kitabi ne kadar begendigimi anlatabilmem icin once bir itirafta bulunmam gerekecek. Ben kitaplari atlaya atlaya okuyorum.

Akademik yazilari okumanin bir formulu vardir. Bir kere her satiri tek tek okumaya kalkarsaniz, okumalar bitmek bilmez. Ayrica her makalenin, her kitabin, her satiri, her kelimesi muhim degildir. Yazinin giris kismini, her paragrafin ilk ve son cumlelerini bir de sonuc kismini okursaniz, yazarin aktarmak istedigi temel fikri anlayabilirsiniz. Atmiyorum, bu gercek bir teknik. Hatta ogrencilere makaleleri daha iyi anlayip ozumseyip sentezlemeleri icin anlatilan bir metottur.Neyse, ben iste bir cesit mesleki deformasyon sonucu bu okuma aliskanligini kendi zevkim icin okudugum kitaplarda da surduruyorum. Hele de kitap yeterince sarmamissa, resmen icimden "sadede gel" diye diye hizla okuyup geciyorum. Bazen kendimi durdurmam, icime sindirmek icin yavas yavas okumayi kendime hatirlatmam gerekiyor.

Diyecegim su ki ben bu kitabi cok yavas okudum! Her bolumu, her sayfasi o kadar guzel, her karakteri o kadar inandirici, her diyalog o kadar sasiritici, her betimleme o kadar gercekci ki, hic bitmesin diye yavas yavas, sindire sindire, eglene eglene, soylene soylene okudum.

Kitap Turkiye'nin son 30 yilini anlatiyor. Darbeci pasalarin tavanarasindaki toplantisiyla baslayip, kaldirilmadik tas, arastirilmamis dava, foyasi piyasaya cikarilmamis siyasetci birakmiyor. Oyle guzel yazmis ki Sebnem Isiguzel bundan onceki kitaplarini okumadigim icin cok utandim.

"Bir ulkenin gurudur tarih, kimi zaman da utanci" diyor kitap kapagi. Son 30 yilimizi unutmamak, unutturmamak icin okuyun, herkese de okutun. Hemen simdi!!!

PS: Bu kitabi taa Turkiye'den gonderen, siparislerimi iki ettirmeyip alan anneme, babama, ablama tesekurler. Kocaman opuyorum sizi.

2 comments:

clementine said...

Şebnem İşigüzel'i çok severim
eminim bu kitabı da çok iyidir

philosophique said...

Dedigim gibi ben onceki kitaplarini okumamistim ve gercekten utandim. Bu kitap cok guzel, tavsiye ederim.