Wednesday, March 18, 2009

Yaban mersini/ Likapa



Benim Amerika'ya geldigimden beri sevip alisamadigim ama burada cok sik kullanilan bir meyve blueberry idi. Bu mevye Turkiye'de likapa, yaban mersini, keçi yemişi, çobanüzümü diye bilinen meyve ile ayni cinsten ama farkli bir tur. Turkiye'de yaygin olarak bulunan yaban mersini turunun Ingilizcesi bilberry (Vaccinium myrtillus ) ve daha cok Avrupa'da yaygin. Blueberry (Vaccinium Cyanococcus) ise Amerikan kitasina ozgu bir yaban mersini turu. Ama bu detaylari kenara birakip yazinin geri kalaninda mor renkli bu minik meyveden yaban mersini diye bahsedeyim.

Yaban mersiniyle Amerika'da karsilasacaginiz ilk yer hamurisi reyonu. Muffin diye bilinen minik kapkeklerin icine sikca koyuluyor.Sabah kahvaltilarinin bas yemegi pancakelerin icine, bazen de wafflelara katilmis olarak bulabilirsiniz. Kahvaltilik tahil gevrekleri, recel ve meyve marmelatlarini de sayarsak sanirim listeyi tamamlamis oluruz.

Ben iste daha once Turkiye'de hic tatmadigim, ozellikle kapkeklerin icinde gozume carpan, etrafindaki hamuru mosmor yapan, agzimda buruk bir tat birakan yaban mersinine bir turlu alisamamistim.

Sonra bir gun Mr.D yaban mersininin faydalarini okudu. Megerse yaban mersinin faydalari saymakla bitmiyormus.

- Icindeki cok yuksek miktardaki anti-oksidan ve Vitamin C ile yaslanmayi geciktiriyormus
- Idrar yollari enfeksiyonlarinin tedavisinde faydaliymis.
- Yine anti-oksidan ozellikleriyle gozun yaslanmasidan kaynaklanan gorme problemlerini engelliyormus.
- Beyin ve sinir sistemi hucrelerini yenileyerek hafizaya yardimci oluyormus.
- Peklik tedavisinde ve sindirime yardimda basariliymis.
- Kanserden ve kalp hastaliklairndan koruyor, bagisiklik sistemini guclendiriyormus.

Tabi bu kosullar altinda yaban mersinine bir sans daha vermek sart oldu. Yalniz bu kez tazesini aldik ve inanin ben cok begendim. Yazlari daha kolay bulundugu ve ucuz oldugu icin gecen yaz hemen her hafta yedik. Sabah kahvaltisinda misir gevregine, pancakelere katarak arada da avuc avuc atistirarak bol bol tukettik. Hatta kisin bir ara kurutulmusunu da denedik ama tazesi kadar lezzetli olmuyor.



Baharin gelmesiyle birlikte yaban mersini daha makul bir fiyattan reyonlarda yerini almaya basladi. (Piyasaya cikti demiyorum, malum hersey her mevsimde bulunuyor ama fiyatlar ucuk!) Belki sizin oralarda pazara falan geliyordur, bulursaniz almayi, bol bol yemeyi ihmal etmeyin!

Not: Yaban mersininin faydalari ile ilgili bilgileri surada buldum.
Ayrica suraya da bakabilirsiniz.

2 comments:

nurvenur said...

Ben bayiliyorum blueberry'e. Eve hep tazesini aliyorum. Bir kutusunu bir oturusta yiyorum. Ahh olsa yesem simdi:)

philosophique said...

:) Sen benden daha cok seviyormussun. :)