Monday, May 25, 2009

Kepekli pirinc beyaz pirince karsi


Pirinc konusunu kendim merak edip arastirdim, nacizane ogrendiklerimi de buradan paylasmak istiyorum.

Nedir bu esmer pirinc?

Kepekli pirinc ya da esmer pirincin beyaz pirincten farkini anlamak icin once beyaz pirincin nasil yapildigini anlamam gerekti. Hasat edildigi zaman her pirinc tanesinin etrafinda kalin, koruyucu bir kabuk oluyor. Ilk etapta bu kabuk pirinc tanelerinden ayiklaniyor. Bundan sonra geriye kalan ince, kahverengi kabuklu (yani kepekli) sey esmer pirinc. Daha sonraki etapta ise kepek de ayiklaniyor ve genel olarak bildigimiz, yemeye alistigimiz beyaz pirinc ortaya cikiyor.


Peki beslenme degerleri acisindan bu iki pirinc farkli mi?


Oncelikle sunu soylemek lazim ki karbonhidrat, protein ve kalori degerleri acisindan iki pirinc neredeyse birbirine esit. Yani sadece kilo vermek amaciyla beyaz pirinci birakip esmer pirinc yemege gerek yok. Hatta hatta yag oranina bakacak olursak, esmer pirinc beyaz pirincten daha fazla bile yag iceriyor. Yalniz bu yaglar kalbinizi koruyan, kolesterolu dusuren cinsten yaglar. Beyaz pirinci tercih edince bunlardan mahrum kaliyorsunuz.

Esmer pirincin ustun yanlarina gelince: Kepekli pirinc beyaz pirincten kat kat fazla Vitamin E, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folacin, Potasyum, Magnesyum ve Demir iceriyor. Ayrica ayni miktar kepeki pirincte beyaz pirince gore 4 kat daha fazla lif bulunuyor. Bu kosullar altinda kepekli pirincin vucudumuza faydalari kepekli pirinci tercih etmek icin yeterli neden. Ama kepekli pirinc tuketmenin dogaya da faydasi var.

Beyaz pirinc dogaya da zararli

Oncelikle pirinci beyaz hale getirmek icin islerken enerji kullaniliyor. Yani kepekli pirinci tercih ederek daha az enerji harcamis oluyorsunuz. Ayrica beyazlanmis pirinc piyasa sunulmadan once beyazlastirilirken kaybettigi bir takim vitaminler yeniden ekleniyor. Buna da zenginlestirme deniyor. Bu zenginlestirme sureci bir takim kimyasal maddelerin laboratuvar ortaminda gelistirilmesini ve fabrikalarda suni olarak uretilmesini gerektiriyor ki bu da ayrica enerji kaybi.


Peki hangisi daha lezzetli?


Tabi ki bu kisisel bir tercih meselesi. Hicbir pirinc yemegi tereyagli tane tane ayrilan Turk pilavi ile kiyaslanamaz tabi ki. Ama normalde pisirilmesi gerektigi gibi, yagsiz, haslanarak pisirilmis beyaz pirinc ile esmer pirinc arasinda secim yapmak gerekirse, daha tahilimsi tadi, biraz daha sert taneleri ve doyuruculugu acisindan benim gibi esmer pirinci tercih edebilirsiniz.

Esmer pirinc pisirirken nelere dikkat etmek lazim?

Esmer pirincin kabugu daha sert oldugu icin pismesi daha uzun zaman aliyor. Yine bu sebepten piserken daha fazla su konmasi lazim.

Baska baska?

Esmer pirinc kompleks bir karbonhidrat. Bu yuzden vucudumuzda glukoza cevrilmesi beyaz pirince gore daha uzun suruyor. Yani esmer pirincin verdigi doygunluk hissi daha uzun suruyor. Ama eninde sonunda o da karbonhidrat bu yuzden herkes tarafindan, ozellikle de diyabet hastalari tarafindan tipki beyaz pirinc gibi olculu tuketilmesi gerekiyor.

Ayrica esmer pirincin raf omru beyaz pirince gore biraz daha kisa. Agzi kapali cam bir kavanozda en fazla 6 ay saklanabiliyor, aklinizda olsun. Bundan sonra vucudumuza zararli hale geliyormus.

0 comments: