Saturday, March 03, 2007

Basel

Isvicre'nin kultur baskenti Basel'dan selamlar! Freiburg'dan yavas trenle 1 saatten kisa zamanda ulasilan Basel, Ren nehri uzerinde, Isvicre -Almanya- Fransa sinirinda.

Marktplatz dedikleri sehir merkezinin en gorkemli binasi 16. yydan kalma Rathaus (Belediye Binasi). Gunun erken saatlerinde meydanda pazar kuruluyor.



Yagmurdan kacip Rathaus'a sigindik. Avlusundaki suslemeler, heykeller goz alici...

Barfuesserplatz adini bu meydanda yer alan 14.yy'dan kalma Barfuesser kilisesinden aliyor. Marktplatz'dan buraya uzanan dar sokaklar dukkanlarla dolu. Ozellikle ogleden sonra yagmur dindiginde sehir merkezi cok kalabaliklasti. Etrafimizda duydugumuz konusmalardan Basel'in gercekten cokkulturlu bir sehir olduguna karar verdik. Fransizca, Italyanca bir yana bir suru Ingilizce konusan insan da vardi. Bu arada Isvicrelilerin Almanca konustuklarini biliriz ama konustuklari Almanca cok cok farkli. Hatta Basellilar'in cogu yerel dialekt konusuyor. Bu dilin kendine ozgu bir adi bile var: Schwyzerdütsch!

Bu teknelerle Ren nehrinde geziliyor.

Basel'in 14. yy'dan kalma unlu Muenster'i (katedral) Ren nehrine hakim bir tepeye kurulmus.


Nehrin bir kiyisindan obur kiyisina bu kayiklarla geciliyor. Motoru olmayan bu kayiklar, tamamen Ren'in akisindan faydalanarak ilerliyor.


Ben de pazarciliga soyundum!

Basel'in unlu Tinguely cesmesi. Eskiden tiyatronun oldugu bu yere 1977 yilinda icinde su fiskirtan eglenceli makinelerin oldugu kocaman bir havuz yapilmis.


Gorkemli Spalentor. Basel'in tarihi sehir surlarindan geriye sadece bu son derece iyi korunmus kapi kalmis.

Son olarak bir abur-cubur standi. Basel'in pastaneleri, cikolatacilari Freiburg'dan bile cok ve guzel gorunuyor. Bu orada bir Basel spesiyalitesi olan Laeckerli adindaki minik, meyveli ve tarcinli biskuviler de tarafimizdan denendi, onaylandi!:)

Bir cikolataci vitrini...

0 comments: