Monday, December 24, 2007

Bruksel lahanasini kim yesin?



Ben Bruksel lahanasi yeme taraftari degilim. Bence, tipki brokoli gibi bruksel lahanasi da memleketlerinde patlican, bezelye, ispanak gibi lezzetli sebzeler bulunmayan insanlarin yemesi icin uydurulmus seyler. Hele bizim gibi semizotu, kara lahana gibi ilahi sebzeleri taniyan kimselerin bruksel lahanasiyla isi olmamasi gerekir. Gel gelelim, her sebzenin alasinin yetistigi memleketimizden kilometrelerce uzakta olunca insanoglu yolunu sasirabiliyor. Biz de boyle bir gaflet aninda bruksel lahanasi almis bulunduk. Daha dogrusu bu hafta et yemeye ara verelim, sebzeye agirlik verelim diye karar verince marketteki degisik sebzelere el attik, bruksel lahanasi da bunlardan biriydi.

Internetin ne buyuk nimet oldugunu soylemeye gerek yok. Internet olmasa son 1.5 sene icinde, patates kizartmayi ogrenemez, dibi tutan firin tepsilerini nasil temizleyecegimize akil erdiremez, tikanan musluklarimizi nasil acacagimizi bilemezdik. Aile saaddetimizi internete borcluyuz. Bu sebepten bruksel lahanalarini eve getirip, ozenle sebzelige yerlestirince internetin basina cokup bu kendini sebze zanneden bizdik lahanalari nasil pisirecegimizi arastirmak da kacinilmazdi. Bruksel lahanasini en iyi icat edenler bilir diyerek fransizca sitelere daldim. Gercekten de birkac puf noktasi varmis, paylasayim.

Oncelikle hazirlama fasli: Bruksel lahanalarinin oncelikle yipranmis, bozulmus, sararmis dis yapraklarini ayiklamak gerekiyor. Sonra da diplerinden biraz kesmek lazim, sert kisimlari iyi pismiyor. Yalniz cok derinden de almamak lazim diplerini, yapraklari dagilmayacak. Temizledikce lahanalari sirkeli suyun icine atmak gerekiyor. Hatta benim gibi paranoyaksaniz lahanalari ortadan ikiye kesmek de makbul. Boylece yapraklarinin arasi iyice yikaniyor.

Mercimek, fasulye gibi bruksel lahanasini da iki su pisirmek gerekiyormus, aksi takdirde zor hazmediliyor. Yikadigimiz lahanalari kaynayan az tuzlu suya atarak en fazla 5 dakika kaynatmak gerekiyor. Sonra suyunu suzup kenara aliyoruz. Bu noktada eger lahanalari haslanmis yiyecekseniz bir kez daha temiz suya atip pisirmeye devam edeceksiniz. Yok yeni birseyler denemek istiyorsaniz, su tarifi tavsiye ederim:

Yarim kilo kadar bruksel lahanasi
1 buyuk sogan, kup kup dogranmis
1 buyuk patates (epey buyuktu bizimkiler), kup kup dogranmis
1/4 bardak kadar tavuk suyu (ben Knorr bulyon kuplerinden kullandim)
1-2 taze sogan
1-2 kasik kisirlik dogranmis kirmizi sogan
Tuz, biber, nane, kekik, ne hosunuza giderse

Buyukce bir tavada 2 kasik yagla soganlar ve patatesler 5-7 dakika kadar oldurulur. Uzerine bruksel lahanasi, tavuk suyu, kirmizi sogan eklenir, patatesler yumusayana kadar pisirilir. Orjinal tarifte kirmizi salcalik biber vardi, renk vermek icin tahminimce. Biz evde olmadigi icin eklemedik, hic de aramadik. Cok fazla kasikla karistirmamak lazim, bruksel lahanalari dagilmasin. En son tabaklara servis etmeden birkac dakika evvel taze soganlar karistirilir. Tabaklara koyduktan sonra da biber, nane, kekik ne hosunuza giderse onunla suslenir. Biz bu aralar dereotuna (kurutulmus) taktik mesela, herseye koyuyoruz.

Super oldu, parmaklarinizi yerdiniz, dersem cok yalan soylemis olurum. Ama bruksel lahanasi dusmani ben bile seve seve yedim, hatta ikinci tabagi da bitirdim. Ana yemek olarak yenebilecegi gibi biftegin yaninda da servis yapilabilir. Afiyet olsun!

0 comments: