Monday, February 25, 2008

Amcam Oscar

Amerikan Film Akademisi'nin odullerine Oscar denilmesine iliskin rivayetlerden biri 1931 yilinda calisanlardan birinin heykelcigi amcasi Oscar'a benzetmis olmasi. O gunden beri heykelcigin takma ismi Oscar kalmis.
Bir toren daha geride kaldi. Son yillarda benim seyrettigim torenler icinde en sikicisi, en az eglencelisiydi. Kirmizi hali uzerinde dogru durust bir yildiz goremedik. Yazarlarin da grevi bitti ama yeterince erken bitmemis galiba, espriler uzerinde fazla dusunememisler. Jon Stewart'in cogu sakasi havada asili kaldi. Yalniz bir kac tanesi hedefi tam 12den vurdu. Mesela Angelina Jolie icin su anda burada degil, Oscar gecesi 17 tane bakici bulmak zor tabi dedi.
Gecenin en akilda kalir anlari:
- Javier Bardem herkesin bekledigi gibi yardimci erkek oyuncu Oscar'ini aldi. Konusmasinin sonunda seyircilere "kusura bakmayin, bunlari ispanyolca soylemek zorundayim" diyerek annesine dondu. Annesine "bu Oscar senin icin, senin ebeveynlerin icin, Ispanya icin" dedi.Ispanya ile hic alakamiz olmayan bizler bile mutlu olduk.
- En iyi yardimci kadin oyuncu oscarini alan Tilda Swinton uzayli gibi ama konusmasi eglenceliydi. Once heykeli Amerikali menajerine benzetti (kafasini ve poposunu!) Sonra da George Clooney'e takildi. George Clooney'nin yaptigi her filmin ne kadar bu kadar gurultu kopardigini merak ediyordum. Gerci bu Michael Clayton filmini gormedim, gorunce pisman olabilirim bu soyledigimden ama hicbir odul alamamasi da Clooney'e oh olsun dedirtti.
- Bu sene hic orjinal sarkisi olan film yokmus gibi Enchanted filminden uc sarki en iyi orjinal sarki odulune adaydi. Tabi bunlarin yaninda Once filminin "Falling Slowly" adli sarkisinin lafi bile olmaz. Nitekim Oscar'i da goturdu. Glen Hansard ve Marketo Irglova hem sarkilarini seslendirirken hem de odullerini alirken dunya tatlisiydilar. Glen o agir aksaniyla "Make Art, make art!" dedi, cok sevimliydi. Ama uzun konustu, Marketa hicbir sey diyemedi. Bunun uzerine reklamlardan sonra Jon Stewart Marketa'yi tutup getirdi, o da bu odulun nasil butun muzisyenler icin bir umut kaynagi oldugunu anlatan cok sevimli bir konusma yapti. Seviyoruz ikisini de vesselam. Bir de aralarindaki yas farki hassasiyetlerimize ters dusmese...
- En iyi kadin oyuncu odulunu Fransiz aktris Marion Cotillard aldi. Heyecanliydi herhalde, beklemiyordu, Ingilizcesi de el vermedi. Cok kotu bir konusma yapti. Ama elbisesi pek guzeldi.
- En iyi canlandirma film Ratatouille oldu, oley!
- Joel ve Ethan Coen No Country for Old Men ile en iyi uyarlama senaryo, en iyi film, en iyi yonetmen odullerini aldilar. Ilk odullerini senaryo ile aldilar. Sahnede resmen tutuldular, sadece tesekkur ettiler. Ikinci olarak en iyi yonetmen odulunu almak icin ciktiklarinda Ethan Coen "gecen konusmamda soylediklerime ekleyecek bir seyim yok" deyince hepimizi guldurdu.
- Mr. D'yi sevdigi aktrisleri gorecek diye kandirip benimle beraber televizyon basina oturttum. Neyse ki Nicole Kidman butun ihtisami ve kibarligiyla hayat boyu onur oscarini sundu. Bu kadin niye bu kadar guzel, sinir oluyorum.

1 comments:

NiNo said...

Bugun yazacağından çok emindim:)Bende senin gibi gayet sönük ve zevksiz buldum.Ama Ratatouille ödül alınca nasıl mutlu oldum.