Monday, February 04, 2008

Baska baska...


Hep kendi yaptigim yemeklerden bahsetmek olmaz, biraz da Mr.D'nin hunerlerini anlatmak lazim. Makarna, bulgur, hazir Hint yemegi gibi kutudan cikarilip uzerindeki tarife gore yapilan butun yemekleri ve ayrica salatalari pek bir guzel yapmasinin otesinde, Mr.D'nin asil uzmanlik alani en genis tarifiyle ekmek arasi yiyecekler. Bunlarin icinde hamburger, cheeseburger, sosisli sandvic, salamli-peynirli-vs. soguk sandvicler, bagel (minik ortasi delik ekmekcikler) sandvicleri sayabiliriz. Eh bunlar pek bir huner gibi gozukmese de herseyden once bunlar bizim haftalik ogunlerimizin en az yarisini olusturuyor. Ustelik de Mr.D bunlari gercekten sahane yapiyor. Dolapta misir, sosis, peynir, tavuk, mantar, domates, zeytin, zeytin esmesi, ketcap, mayonez, hardal, vs. o anda elinin altinda ne varsa bir guzel karistirip sanat eserleri yaratiyor.
Benim favorilerimden biri quesadilla. Bir Meksika yemegi olan quesadilla'nin ana malzemesi bir cesit yuvarlak acilmis, firinlanmis hamur olan tortilla.

En basit seklinde arasina peynir koyuluyor ("queso" ), oluyor quesadilla. Bunun ozellikle Amerikan mutfagina uyarlanmis versiyonlarinda tortillanin arasina peynirin yaninda cesitli soslarla tatlandirilmis tavuk ve et parcalari konuyor.
Burada Mr.D'nin kirmizi fasulye, misir ve domatesli quesadillasini goruyorsunuz:

Ellerine saglik kocacigim!
Hazir Latin Amerika yemeklerinden bahsetmisten, gecen cuma aksami son derece otantik bir Meksika-El Salvador restoranina gittik. Herkes cok methetmis, biz de bir gorelim bakalim dedik. Aqui Es Mexico ("Burasi Meksika") adindaki restoran o kadar miniminnacik, o kadar gozden uzak ki, neredeyse gormeden onunden gecip gidecektik. Icerisi fazla goze batmadan, yerel motiflerle duzenlenmis. Minicik mekanda belki 15 tane masa var, onlarda dip dibe yerlestirilmis. Belli ki buraya gelenler yemek icin geliyor, atmosfer icin degil.

Ben uc farkli yemegin bir arada getirildigi bir yemek sectim. Tabagin en uzak ucundan, en bilinen yemekten baslayayim: Enchillada. Enchillada ic malzemenin (orjinalinde peynir, ama quesadilla'da oldugu gibi bunda da hersey konuyor) misirdan yapilma tortillaya sarilip, yagda kizartilmasi, uzerinde sos dokulup firina verilmesiyle yapiliyor. Uzerindeki sosun icinde chili pepper denen aci biber var. Yemegin adi da oradan geliyor zaten. Bunun da amerikanlastirilmis versiyonunda sos genellikle domatesten yapiliyor. Benimki belli ki has be has aci biberdi. Cehennem atesinden firlamis gelmis gibiydi, ama cok lezzetliydi.
Tabagin on tarafinda yosun yesilindeki yemek tamal (cogulu tamales). Tamal misir unundan yapilmis bir hamurun icine cesitli dolgu malzemelerinin koyulup, misir kocaninin icinde pisirilmesiyle yapiliyor. Benimkinin ic malzemesi sadece fasulyeydi ama lezzetliydi (ve tabi ki aciydi!!). Bir de renginden cikardigim kadariyla bu tamal misir kocanina degil muzun bir uzak akrabasi olan plantain yapragina sariliydi. Muzun aksine plantain tatsiz, o yuzden cogunlukla cig yenmiyor, yemeklerde kullaniliyor.
Tabaktaki ucuncu ve son lezzet ve benim butun bunlarin icinde ilk kez tattigim: Pupusa. Pupusa ozellikle El Salvador'da meshurmus, oradan yayilmis. Pupusa da kalinca bir misir tortillasinin icinin peynir ve diger malzemelerle doldurulmasiyla yapiliyormus. Bunun icinde de "loroco" diye bir sey vardi. Garsonumuz bir cesit cicek diye acikladi. Sonra evde gelince biraz daha arastirdim, hakikaten Guney Amerika'da yetisen bir cesit cicek. Yemeklerde yaygin olarak kullaniliyormus. Turkce'de bir karsiligi var mi, bilmiyorum. Tadi da bu yemegin icinde tatli yesil biber gibi geldi agzima. Hepsi icinde favorim gercekten buydu, cunku yagi, tuzu, -sasilacak sekilde - acisi pek bir yerindeydi. Tabaktaki son malzeme aci sos!!! Sanki hersey yeterince aci degilmis gibi, kendine ayrica iskence yapmak isteyenler icin bir de aci sos getirmisler.
Ben memnun kaldim. Yalniz Mr.D'nin fajitasinin etleri az pismisin de otesinde, resmen cig olarak geldi. Belki oyle olmasaydi bir sans daha verebilirdik bu lokantaya.

1 comments:

Sevi said...

Gayeciğim, sitenin yeni çehresi çok güzel olmuş. Çok beğendim. Hatta kıskandım bile diyebilirim!