Thursday, March 27, 2008

Hadi Tofu pisirelim

Egzotik yemekler maceramiza kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Sirada soya sutunun kestirilmesiyle elde edilen tofu var. Uzakdogu yemeklerinde cokca kullaniliyor, ben de bu restoranlarda et ve tavuk yerine cogunlukla tercih ediyorum. Yalniz bende tofunun evde yapilinca pek guzel olmadigina dair bir izlenim kalmis. Oncelikle daha onceki bir iki denemem cok basarili olmamisti. Ayrica da eski oda arkadasim vejetaryen oldugu icin cok sik tofu pisirirdi. Ne yazik ki onun yemekleri hic guzel olmazdi. (ha haa, nasilsa okumaz, okusa da anlayamaz diye alenen dedikodu yaptim iyi mi!:)) Sanirim tofudan bunun icin bir suredir uzak duruyorduk.
Bu sefer guzel bir tarif buldum, buyrunuz:

1 paket (80z.) Lo Mein noodles- bu kalin ve uzun cin eristesinin yerine udon ya da soba cesitleri, ya da baska bir kalin makarna kullanilabilir.
1 paket extra-sert tofu - bu tarifte zaten tofu kup kup dograndigi icin hazir dogranmis olanindan almak cok pratik
2 yemek kasigi yag
2 yemek kasigi soya sosu
yesil sebzeler - ben evde olanlardan mantar, brokoli, kereviz sapi ve yesil sogan kullandim. (Anne bak ben brokoli yiyorum! Olacak sey mi?? Ayrica cok Amerikali olmusuz biz, kerevizin guzelim kokunu biraktik, sapini yiyoruz. Bu gunleri de mi gorecektim!;P) Ayrica bezelye, misir, dogranmis dolmalik biber, vs. de kullanilabilir.

Sos icin:
3 yemek kasigi fistik ezmesi
3 yemek kasigi pirinc sirkesi
2 yemek kasigi soya sosu

Sosun orjinali boyle.Haliyle her evde bulunan malzemeler degil bunlar. Ben bunun yerine evde var olan hazir thailand usulu fistikli sos ve zencefil-susamli sosu esit miktarda karistirdim. (Sanki bunlar her evde bulunur gibi, ne komik yazdim degil mi?) Bu sosun en onemli ozelligi biraz tatli olmasi o yuzden (bakiniz simdi normal evlerde bulunun malzemelerle tarif geliyor)benim kolay vejetaryen yemek kitabimin pad thai (cok leziz baska bir thailand yemegi, ne zamandir evde yapmadik, zahmetli biraz) yapmak icin verdigi su tarif de kullanilabilir sanirim (Umarim parantezlerden nefes alip buraya kadar takip edebilmissinizdir):

3 yemek kasigi limon suyu
3 yemek kasigi ketcap
1 yemek kasigi seker
1/2 bardak (120ml) soya sosu

Gelelim cok muhim yapim asamalarina:
1. Eriste uzerindeki tarife gore az tuzlu kaynar suda hafif diri kalacak sekilde haslanir. Suyu suzulup kenara alinir. Hafifce diri birakiyoruz, cunku sosuyla birlikte birkez daha tavada cevirecegiz.
Ara not: Hazir hafif diri derken, aklima bir tatil anisi geldi. Bizim ailecek kalabalik gittigimiz tatillerimiz meshurdu ben kucukken. Yine bir yaz kalabalik bir grup olarak enistemin bir tanidiginin lokantasinda oturuyoruz. Once bir fasil manti soylenmis ama mantilar o kadar kotu ki, ac kalmisiz, bu sefer garantili olsun diye spaghetti istemisiz. Makarna geliyor masaya, o kadar az pismis ki, dis kesmiyor. Enistem en sonunda soyleniyor garsona, "e oglum bu ne boyle spaghetti, sipa gider tabi!" :)
Boyle anlatinca komik oldu mu acaba? Olmadiysa "orada olmaniz lazimdi" diyeyim, geceyim.


2. Buyuk bir tavada ya da wokta 1 yemek kasigi yag ve 2 yemek kasigi soya sosu ile tofu parcalari 10-15 dak. kadar disi guzelce kizarana dek, arada karistirarak kizartilir. Kenara alinir.

Ben tofulardan pismeden cig cig attim agzima bir kac tane, o haliyle bile guzeldi. Acaba hamuru cig yiyenlere oldugu gibi, tofuyu cig yiyenlerin midesinde de kurt olur mu? (Nasil ya? Kandirmis mi beni anneannem??)

3. Ayni tavada iyice yikanip suyu suzulen, kucuk kucuk dogranmis sebzeler 1 yemek kasigi yag ile 10 dak. kadar kapagi kapali olarak pisirilir. Sebzelerin hafifce diri kalmasi makbul bu yemekte.

Nasil taze ve saglikli gorunuyor degil mi? Gerci biraz daha renk katmak icin kirmizi ve yesil dolmalik biber koyulsa iyi olurmus.

4. Bu arada bir kapta sos malzemeleri karistirilir.

5. Sebzeler pisince, noodle, tofu tavaya eklenir. Sos uzerine dokulerek makarnanin her tarafi isinana kadar 5-8 dak. kadar isitilir, tabaklara servis yapilir.

Bu olculerden 4 porsiyon cikiyor. Bu sebzelerle porsiyon basina 400 kalori civarinda. Bunun aksam yemegi olarak tek basina yendigini dusunecek olursaniz gayet makul. Yemegim doyurmadiysa, laf kalabaligim doyurmustur herhalde!:) Afiyet olsun!

3 comments:

NiNo said...

Tofuyla bir türlü barışamadım.Nedense agzımda bıraktığı tat lezzetten cok sıvanma gibi geliyor:(anlatamadım ama.Kısaca dışarıda yiyince hoş ama evde olmadı işte.ama wogdaki sebzeler nasıl güzel gözüküyor anlatamam:)

Sevi said...

Ben de sebzelere bayıldım. Bir de çok güldüm... :))

İnşallah New York'ta görüşürüz Gayeciğim.

sunrise said...

Ooooo harika gorunuyor. Dur ben de not edeyim de deneyeyim. Hem lezzetli, hem saglikli. Daha ne isterim ben?