Tuesday, March 11, 2008

Haftasonu 2

Cuma aktivitemiz ne kadar kulturel, ne kadar rafine bir etkinlikse, cumartesi eglencemiz de bunun o kadar tersiydi: Monster Jam!

Bu Monster Jam ozunde modifiye edilmis kamyonet yarislari. Bunun Amerikan kulturunde Turkiye'de televizyonda pankreas guresi adiyla yayinlanan dovus sporu, boga guresleri ve araba yarislari Nascar'in yaninda, kendine ozgu nadide bir yeri var. Bunlarin hepsi Amerikan beyaz, egitimsiz, yoksul, alt sinifinin bir numarali eglenceleri. Bunu da zaten salondaki seyircilerin genel goruntusunden anlamak son derece kolay. Cogunluk beyaz, nedense siyah eglencesi degil bunlar pek. Ayrica hemen herkes aile olarak gelmis, en az uc-dort cocuk. Herkeste mutlaka ve mutlaka beyzbol sapkasi ve agir bir guneyli aksani!:)
Ilk 10-15 dakika epey bir bocaladik. Spiker herkesi ayaga kaldirdi, once baglilik yemini, arkasindan da milli mars soylendi. Sonra butun polisleri, itfayecileri, ordu mensublarini ve onlarin ailelerini ayaga kaldirip alkislatti. Bir an dusundum, dun gittigimiz Carmen gosterisinin bundan ne farki var? Onun basinda herkesin kalkip milli marsi okudugunu dusunebiliyor musunuz, ne komik! Dunyanin her yerinde milliyetcilik yoksullarin ve cahillerin sirtindan geciniyor yani.

Neyseeee, antropolojik gozlemlerime son verip, asil Monster Jam'in kendisini anlatmaya donuyorum. Gosterinin tamami bir kac degisik yarismadan olusuyor. Birinci yarismada kamyonetler ortadaki arabalari ezip gecerken bir yandan da kamyonetin burnunu dimdik havaya kaldirip orada tutmaya calisiyorlar. Bu arada kamyonet kelimesini son derece genis anlamda kullaniyorum. Motorlari, lastikleri, kasalari tamamen degismis, bambaska birer arac olmus bunlar.

Arkada benim sesim duyuluyor ciglik cigliga!:)
Ikinci yarismada, iki kamyonet ayni anda yarisiyorlar. Once bitiren kazaniyor. Her kamyonetin neredeyse marka haline gelmis bir ismi ve bir karakteri var. Bu asagidaki videoda sag tarafta yarisan yesil kamyonet Grave Digger (Mezar Kazici). Bu canavar kamyonet olayini baslatan arabaymis kendisi. Surucusu Dennis Anderson 26 sene once bu ise girmis. Simdi birden cok ayni isimde arabasi ve bir surucu takimi var. Ayni anda bir cok gosteriye katilabiliyorlar. Bu gosteride kamyoneti Dennis Anderson'un kendisi kullaniyordu ve seyircilerden cok cok alkis aldi.

Arada motorsiklet ve bisikletle gosteriler vardi. En son da baska bir yaris ve butun kamyonetlerin free style dedikleri tarzda, akillarina estigi gibi ortadaki arabalari carpmasi ve ezmesiyle gosteri sona erdi. Ne yazik ki diger videolari ekleyemedim, sanirim cok buyuk.
Bu ayin sonunda ayni gosteri merkezinde boga guresleri var. Aslinda o da eglenceli gorunuyor ama sovun basindaki merasime bir kez daha katlanabilecegimizi sanmiyorum.

0 comments: