Monday, April 21, 2008

Balik balik, gitme!

Gecen haftanin sonlarina dogru artik iyice isinan, 28 dereceye kadar cikan hava sicakligindan cok sikayet ettim. Cumartesi ogleden once parildayan gunes ogleden sonra yerini bulutlara ve yagmura birakti. Bu durum butun haftasonu devam etti, carsamba gunune kadar da boyle gidecekmis. Bu sefer de yagmurdan ve karanlik gokyuzunden sikayetciyim tabi, insanogluna yaranilmiyor.

Hava boyle olunca biz de haftasonunu evde dinlenerek, uyuyarak, kitap okuyarak, yemek yiyerek gecirdik. Yalniz iki gun ustuste spor salonuna gitmeyi basardik, aferin bize. En cok bilgisayar basinda cok zaman gecirmemek iyi geldi, gozlerim biraz dinlendi.

Haftasonunun en trajik olayi Jack Bauer’in hastaligi oldu. Cumartesi aksami ben her zamanki gibi yemlerini verdikten yarim saat sonra baliklara goz atan Mr.D, Jack Bauer’in hastalandigini soyledi. Gercekten de hala nefes almasina ragmen, govdesi sismis, suyun icinde yan yatiyordu. Gece gece seferber olduk. Mr.D hemen Jack Bauer’i baska bir kabin icine aktardi. Ben de internette arastirdim. Bir cesit sindirim sistemi hastaligindan muzdarip oldugundan supheleniyoruz. Zaten daha once japon baliklarinin filtresi ve oksijen devinimi olmayan akvaryumlarda bakilmasinin hic de iyi olmadigini okumustuk. Japon baliklari icinde yasadiklari suyu cok kirletiyormus ve eger kendini kendini temizleyen bir akvaryumda yasamiyorlarsa uzun vadede bu durum baliklarin zehirlenmesine yol aciyor, omurlerini kisaltiyormus. Ama bunu ogrendigimizde baliklari coktan almis oldugumuz icin ve evimizde de su anda akvaryum kuracak durumda olmadigimiz icin elimizden bir sey gelmemisti. Bu yuzden sizin de aklinizda olsun japon baligi edinmek istiyorsaniz, balik basina 3.5 litre (10 galon) su dusen bir akvaryum almak gerekiyormus.
Ozellikle bu sindirim sistemi hastaligi ile ilgili okuduklarima gelince, ozellikle suyun uzerinde yuzen tarzda balik yemi kullanildiginda baliklarin cok sik yakalandigi bir hastalikmis. Cunku baliklar yemi kapmak icin yuzeye cikiyor bu arada cok da hava yutuyorlarmis. Bu yuzden bu cesit yemleri bir kac dakika suda bekletip, sistikten sonra akvaryuma atmakta fayda varmis. Ayrica baliklara sadece kuru yem vermek de iyi degilmis. Arada salata yapragi ve pismis bezelye de veriliyormus. Bu sonuncusu ozellikle sindirim icin cok iyiymis. Hatta bir kac kisi bu sindirim hastaligindan muzdarip baliklarini bezelye yedirerek iyilestirdigini anlatiyordu. Biz de hemen bu careyi denedik. Biraz bezelye pisirip verdik ama Jack Bauer’in hicbir sey yiyecek hali yok. Bu yan yatip can cekisme hali pazar gunu de devam etti, bu sabah itibariyle de hala devam ediyordu. Her an olebilecegini biliyoruz, ama elimizden de birsey gelmiyor. Inanin bu surec hepimiz icin cok acili oldu.

Son durum: Aksamustu eve geldigimizde Jack Bauer son nefesini vermisti. Huzur icinde yatsin!

2 comments:

NiNo said...

Ama çok ümitlenmiştim bezelyeyle tedavi olucak sandım:(Mr. Bauer'e gülegüle.Buarada Seranında balığı var ve eve dönerdönmez bezelye vericem.Bilgi icin tesekkurler.

philosophique said...

Bezelyeleri bir miktar suyun icinde mikrodalgada ya da ocakta haslayip, sonra dis zarini cikarmak, soguduktan sonra icini kucuk parcalara bolerek vermek gerekiyor. Bir kac tane bezelye tanesi yetiyor bir baliga. Kolay gelsin!