Friday, February 13, 2009

Londra - 2

Ikinci gunumun ilk duragi Tower Bridge idi. Tower Bridge ile London Bridge'i karistirmamak gerek. London Bridge cok daha eski olmakla birlikte cagdas Londra siluetinin bir parcasi olan kopru adini hemen yakininda oldugu London Tower'dan alan Tower Bridge. Tower Bridge'in denizden gorunusu:

Trafige acik olan bu kopruden yayalar arac yolunun iki kenarindaki seritlerden ya da kuleleri birbirine baglayan hava yolundan yuruyerek gecebiliyorlar.

Tower Bridge'in kuzey ayaginda ise butun gorkemiyle Tower of London bulunuyor, ki bu yapinin resmi adi Her Majesty's Royal Palace and Fortress (Kralicenin Sarayi ve Kalesi).

Yapinin merkezinde ilk olarak William the Conquerer tarafindan 1078 yilinda dikilmis olan White Tower bulunuyor. Diger binalar bu ana kulenin etrafinda icice gecmis halkalar seklinde zamanla eklenmis ve genis bir savunma hendegi ve kalin duvarlarla cevrelenmis:

Londra Kulesi'nin herkesce bilinen en onemli ozelligi aralarinda 8. Henry'nin iki esinin de bulundugu pek cok kimsenin burada mahkum olarak tutulmus ve idam edilmis olmasi. Ayni zamanda Kraliyet ailesinin Londra'daki ana cephaneligi, hazine odasi, onemli evrak arsivi ve darphanesi de bu kompleks icinde yer aliyor. Gunumuzdeki ana ozelligi ise kraliyet mucevherlerinin burada sergileniyor olmasi. Ne yazik ki zamanimin darligi nedeniyle mucevherleri gorme firsatim olmadi.

Londra Kulesi'yle ilgili kisa bir not daha. Yukarida Londra'yi benzer tarihi sehirlerden ayirt eden ozelliginin bir geleneksellik ve sureklilik hissi oldugunu soylemistim. Buna guzel bir ornek 14.yuzyildan beri her gece tekrarlanan Anahtar Seromonisi (Ceremony of the Keys). Her gece saat tam 9:53'de kalenin guvenliginden sorumlu bas gardiyan, Chief Yeoman Warder, Londra Kulesini korumakla gorevli bir grup askerle birlikte kalenin dis kapilarini kilitlemeye cikiyorlar. Donuste de ic kapiyi korumakla gorevli nobetcilerle rituelistik bir dialog araciligiyla kendilerini taniyorlar. 550 yildir her gece ayni saatte, savas, felaket vs. tanimadan, tekrarlanan diyalog soyle:

Sentry: Who comes there?
(Nobetci: Kimdir gelen?)
Chief Warder: The keys.
(Gardiyan: Anahtarlar)
S: Whose keys?
(N: Kimin anahtarlari?)
CW: Queen Elizabeth's keys.
(G: Kralice Elizabeth'in anahtarlari) [Tabi ki o anki hukumdar kimse onun adi soyleniyor]
S: Pass Queen Elizabeth's Keys. All's well.
(N: Kralice Elizabeth'in anahtarlarina yol verin. Her sey yolunda.)

Bir sonraki ana duragim Houses of the Parliament (Parlemento Binasi) ya da diger adiyla Palace of Westminster (Westminster Sarayi). Bu bina Thames Nehri'nin kuzey kiyisinda bulunuyor ve Ingiliz parlementosunun iki kamarasini (the House of Lords and the House of Commons) barindiriyor.

Parlementonun bahcesinde Ingiliz ic savasinda Kraliyet taraflarinin malup edilmesinde ve ardindan da parlementer rejiminin kurulmasinda basrolu oynayan Oliver Cromwell'in bir heykeli var. Pek cok tarihci tarafindan opportunistik bir diktator olarak gorulse de, Cromwell Ingilizlerce 2002 yilinda yapilmis bir arastirmada en onemli 10 Ingiliz arasinda secilmis, tartismali oldugu kadar da populer bir kisilik.

Aslinda bu yapilarin kokeni Tower of London'dan bile eskiye dayaniyor. Britanya 11.yuzyilda Ingilizlerin eline gecmeden once stratejik onemi olan bu noktada Saxon krallarinin ikamet ettigi bir saray varmis. Westminster Sarayi'nin bu ilk doneminden gunumuze kalan pek bir sey yok ne yazik ki. Sarayin hemen her kismi zaman icinde buyuk yanginlar ve savaslar yuzunden zarar gorup tekrar yapilmis. Gunumuzde var olan en eski bolumler William the Conquerer'in veliahtlarindan 2. William'in doneminde (1056-1100) yapilan kisimlar.

0 comments: