Wednesday, February 04, 2009

Siyasetci kimdir?

Cagimizin en onemli sosyal bilimcilerinden Max Weber “Meslek olarak siyaset” isimli konusmasinda bir siyasetcinin sahip olmasi gereken uc onemli meziyeti soyle tanimliyor: tutku, sorumluluk gudusu ve denge duyusu. Weber’e gore her siyasetcinin kendini tutkuyla adadigi bir davasi olmali ama ne yazik ki bu iyi bir siyasetci olmak icin yeterli degil. Her siyasetcinin davranislarini yonlendiren bir sorumluluk duygusuna ve dengeli bir tavra ihtiyaci var. Hatta bu ikincisi bir politikaci icin en belirleyici psikolojik ozellik. Siyasetcinin insanlara ve olaylara karsi mesafesini korumasi, konsantrasyonunu ve sukunetini yitirmeden karar almasi gerekiyor.

Bu uc ozellik nasil bir araya getirilebilir? Ozellikle de tutkunun insanlarinin kanini kaynatan “sicak” bir ozellik, dengenin ise kisinin insanlara ve olaylara sogukkanli yaklasmasini gerektiren “soguk” bir ozellik oldugu gozonune alinacak olursa.

Weber diyor ki, siyaset kafayla yapilir, ruhun ve bedenin baska unsurlari ile degil. Yani bunu soyle yorumlayabiliriz: Bu ozellikleri bir araya getirmek kolay olmayabilir ama iyi siyasetciler de ancak boyle ortaya cikiyor. Sayilarinin az olmasina sasmamak lazim.

Yine Weber’e gore bir siyasetcinin en buyuk dusmani baska siyasetciler degil, kendi kibiri. Aslinda kibir ne yazik ki cok yaygin bir kusur ve herkeste bulununabilir. Ama is siyasetciye geldiginde kibirli olmanin cok tehlikeli sonuclari oldugunu soyluyor Weber. Siyasetcinin bir numarali amaci guc sahibi olmaktir. Yani bir anlamda “guc sahibi olma gudusu” siyasetcinin siradan ozellikleri arasinda sayilabilir. Yalniz bu guc sahibi olma gudusu siyasetcinin davasina hizmet etmekten cikip siyasetcinin kendisini zehirlemeye baslayabilir, bunun da sebebi Weber’in bizzat herseyin en onunde olma istegi diye tanimladigi kibirdir. Kibir siyasetcinin ya olaylara nesnel bakis acisini kaybetmesine ya da sorumsuzca davranmasina yol acar. Kibirli siyasetci baskalari uzerinde biraktigi etkiye davasindan daha cok onem verir ve davranislarinin sonuclarindan oturu sorumluluk almamaya baslar. Bu acidan bakilidigindan gozu kibirle kamasmis politikacinin hareketleri belki kisa vadede guclu sonuclar dogurur ama uzun vadede bir yere varamaz, anlamsizdir.

--
Weber'in akil dolu gozlemlerini sizle paylasmadan edemedim. Siyasete gozunu dikenlerle, gucten basi donenlerin kulagina kupe olsa keske.

0 comments: