Sunday, April 26, 2009

Muzlu kek (banana bread)

Bu tarife gecmeden once biraz hatirlatma yapmak istiyorum. Amerika'da bizim makarna olarak bildigimiz seye "pasta" deniyor. Ustu kremali, ici dolgulu pastalara "cake," kremasiz bildigimiz keklere ise tatli olmalarina ragmen "bread," yani ekmek.

Resimlerle gosterecek olursak soyle yani:

Makarna = Pasta

Image:http://weblogs.cltv.com/features/health/livinghealthy/pasta.jpg

Pasta = Cake

Image:http://static.open.salon.com/files/coconut_strawberry_cake1226877577.jpg

Kek = Bread

Image: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Banananutbread.jpg

Simdi tarifini verecegim de yukaridaki gibi banana bread, yani muzlu kek.

Bu tarif dolapta kalmis eski muzlari degerlendirmek icin birebir. Hatta muzlariniz ne kadar eskimis, kararmis olursa o kadar iyi. Muzlar ne kadar eski ve yumusaksa kek o kadar aromali oluyor, hamuru da o kadar guzel karisiyor.

Tarif soyle:

Icindekiler
1 3/4 bardak un
1 1/2 bardak seker
1 tatli kasigi kabartma tozu
1/2 tatli kasigi tarcin
1/2 tatli kasigi vanilya
2 yumurta
1/3 bardak sut
1/2 bardak siviyag
1 bardak muz (2 orta boy muza denk geliyor)
1/2 bardak ceviz (arzu edilirse)

Firini 180 derecede onceden isitin. Genis bir kabin icinde muzlari catalla ezin. Sirayla butun malzemeleri ekleyip karistirin. Miksere gerek yok, bir cirpma aletiyle elinizle karistirabilirsiniz, cok cabuk ve pratik. Pisirmek icn en uygun kalip kare kalip degil de kenarlari yuksek, dikdortgen kalip. Malum, ekmek gibi olacak, oyle dilim dilim kesilecek ya. Yaklasik 1 saat kadar pisirin. Firininizin pisirme suresine gore daha kisa da olabilir. Yalniz derin bir kapta ekmek gibi pistigini unutmayin, epey uzun suruyor. Sakin ortasini kontrol edip, pistiginden emin olmadan firindan cikarmayin. Kaliptan cikarmadan evvel 15 dakika sogutun.

Bu kek epey tatli. Keklerini cok tatli sevmeyenlerin seker miktarini biraz azaltmalarini tavsiye ederim. Ayrica biz kekin icinde ceviz sevmedigimiz icin ben onu da koymuyorum ama isteyen ilave edebilir.
Muthis lezzetli bir kek. Kendinizi sirf bu keki yapmak icin muzlari ortada birakip karartirken bulabilirsiniz, soylemedi demeyin!

Neden resim yok diye soranlara: Bizim adi firin biraz ustunu yakti kekin. Bir de zaten cikarir cikarmaz firindan yarisini yedik, fotograflanacak bir sey kalmadi ortada! Yukaridaki fotografin aynisi inanin, yalniz cevizsiz iste, bir o farkli.

2 comments:

moonliiin said...

hemmen yapılacaklar listesinde...teşekkürler tarif için...

philosophique said...

rica ederim, umarim begenirsin!:)