Monday, April 20, 2009

Chicago (3)

Chicago ile ilgili anlatacagim son sey: American Girl magazasi. Oncelikle bu magaza Chicago'ya ozgu degil, Boston, New York, LA gibi birkac buyuk sehirde daha subeleri var.
American Girl'un ozelligi oyuncak bebekler uretmeleri. Yaklasik 45 cm boyundaki bu bebeklerin her birinin kendine ait bir ismi, karakteri ve oykusu var. Bu oykuler bebeklere eslik eden kitap ve video setlerinde anlatiliyor. Her bir karakter Amerika'nin onemli bir doneminde yasamis 9-10 yasinda bir kiz cocugu. Yasadigi donemi o zamanki cocuklarin gozunden simdiki cocuklara anlatiyor.

Bu bebekleri uretme fikri piyasada 9-10 yaslarindaki kiz cocuklarina hitap eden bir bebek serisi olmamasindan cikmis.

Su anda piyasada 10 tane tarihi bebek var (ve tabi bunlarin en yakin kiz arkadasi karakterler). Yasadiklari donem sayesinde cocuklarin kolelik, kizilderili sorunu, irk ayrimciligi gibi zor konulari anlamasina yardimci oluyorlar.Bebekler inanilmaz derecede meshur olmus. 2001 senesinden itibaren her sene ayrica yeni bir modern karakter cikarmaya baslamislar.

Magazalar da bu unu paraya cevirmek icin yapilmis. Tum karakterlerin butun arkadaslarini, aksesuarlarini, mobilya ve esyalarini, video ve kitaplarini satmanin yani sira bu dukkanlar birer eglence merkezi olarak dusunulmus. Iclerinde restoran, fotograf studyosu, bebeklerin saclarinin yapildigi bir kuafor var, dogumgunu partileri veriliyor.

Bebekler 9-10 yaslarinda olmasina ragmen onlara ragbet gosteren kiz cocuklari daha cok 3-6 yas arasinda. (Ne de olsa 7 yasindakiler coktan Hannah Montana ve Jonas Brothers'a gecis yapmis oluyor!:)) Goguslerine bastirdiklari neredeyse kendi boylarindaki yeni bebekleriyle dukkanin icinde sevincten ucarak dolasan kucuk prensesleri gormek icin bile aslinda bu magazalara gitmeye deger.

Su ana kadar 14 milyon tane bebek 123 milyon tane kitap satildigini okudum. Bebeklerin bir tanesinin fiyatinin $95, aksesuar ve kitabiyla birlikte $110 dolar oldugunu dusunecek olursaniz, coook cook basarili bir ticari yatirim oldugunu tahmin edebilirsiniz.
Yolunuz duserse American Girl dukkanlarina gormeden gecmeyin, ama sakin paranizi da kaptirmayin!
Boylece Chicago notlarinin da sonuna gelmis oldum. Bundan sonra Elm City notlarina geri donebilirim.

0 comments: