Wednesday, April 01, 2009

Princeton'a gunubirlik gezi

Princeton Universitesi'ne yolumuz dusunce cektigim resimleri sizinle paylasmak istedim. Kampusu turla gezmedigimiz icin hangi bina nedir pek fikrim yok.
Okul hakkindaki bilgileri de wikipedia'dan aldim.

Princeton Universitesi Ivy League olarak bilinen, Amerika'nin dogu kiyisindaki 8 elit okuldan biri. (Digerleri: Harvard, Yale, University of Pennsylvania, Columbia, Brown, Dartmouth, Cornell). Okul 1746'da New Jersey eyaletinin Elizabeth sehrinde kurulmus,1756'da ayni eyaletin Princeton sehrine tasinmis ve 1896'da Princeton Universitesi ismine kavusmus.

Nassau Hall, Amerikan Bagimsizlik savasi sirasinda Ingilizler tarafindan defalarca isgal edilmis, zarar gormus. 1783 yilinda Amerikan kongresi bir sure bu binada toplanmis. Bina bugun rektorun calisma odasini ve diger ofisleri barindiriyor. Binanin on yuzunde Princeton Universitesi'nin simgesi olan iki kaplan var.







Amerika'daki butun yuksek ogretim kurumlari gibi Princeton da 1960larin ortasinda kiz ogrencilere kapilarini acmaya karar veriyor. 1969 yilinda ilk kiz ogrenciler geliyor. Ilginc bir anekdot, 1961 yilinda yuksek lisans ogrencisi olarak okula kaydolan ilk kadin ogrencinin calisma konusu Turk Tarihiymis!



Princetonli unluler:
- Albert Einstein universiteyle baglantili "Ileri Arastirma Enstitusu"nde calismis.
- Amerikan baskanlari James Madison ve Woodrow Wilson Princeton mezunu.
- Amerika'nin yeni basbayani Michelle Obama da Princeton'i bitirmis.



Populer kulturden Princeton'la ilgili hatirlayabileceginiz referanslar sunlar:

- Bir kac sene once unlu olan basrollerinde Russell Crowe'in oynadigi "A Beautiful Mind" filmi Princeton profesoru Nobel Odullu John Nash'in hayatini anlatiyordu. Filmin bir kismi kampuste cekilmis.
- TV dizisi House M.D., Princeton Plainsboro diye aslinda var olmayan bir hastanede geciyor. Hastanenin dis mekan goruntuleri icin Princeton universitesi binalari kullanilmis.










0 comments: