Monday, June 22, 2009

Eggplant Parmesan / Firinda soslu patlican

Yine ne zamandir yazamadim ama gercekten cok muhtesem bir tarifle dondum. Simdiye kadar yaptigim en lezzetli yemek bu hic suphesiz. Yalniz pesin pesin soyluyorum oyle az kalorili , az yagli, rejim yemegi falan degil bu. Tam tersine Amerikalilarin "comfort food" dedikleri, bol yagli, bol kalorili ama yiyince insani mutlu eden yemeklerden.

Hemen icindekilere geciyoruz:

2 topan patlican - yikanir, 1 cm kalinliginda dilimlenir. Aslinda patlicanin buyuklugune bagli. Buradakiler o kadar iri ki bir tane de yetiyor. Cesitli buyuklukte 10-12 dilim olmasini istiyoruz.
2 bardak rendelenmis mozarella ve parmesan peyniri karisimi. Evet yemegin adi bundan geliyor ama ben daha once parmesansiz da yaptim, oluyor. Mozarella yerine de taze kasar olabilir.
1 yumurta
Yarim bardak sut
1 bucuk bardak galeta unu.
tuz, biber, nane, kekik, vs. zevkinize gore.
Zeytinyagi
2 bardak hazir domatesli makarna sosu

Yapimi:

1) Firin onceden 175 dereceye isitilir. (350 fahrenheit)

2) Bir kapta sut ve yumurta karistirilir.

3) Patlican dilimleri once bu karisima sonra galeta ununa bulanir.

Ben su sekilde yapiyorum. Bu arada galeta ununa da tuz, karabiber, nane, kekik, dereotu ne varsa onceden biraz karistirip karisimin lezzetini arttiriyorum.

4) Patlican dilimleri tavada zeytinyagi ile altin rengi olana kadar kizartilir. Onemli bir sey patlicanlara fazla yag cektirmemek. Yumusak yumusak degil sert ve citir olmalarini istiyoruz.


5) Kizaran dilimler kagit havlu uzerine konarak yagi suzdurulur.

6) Firina dayanikla cam bir kabin dibine domates sosunun dortte biri yayilir. Uzerine patlican dilimleri serilir ve domates sosunun kalani patlicanlarin uzerini tamamen kapatacak sekilde dokulur. En son olarak uzerine peynir karisimi serpilir.
Peynir biraz zevkinize kalmis, isterseniz daha az da kullanabilirsiniz.


7)Son olarak firinda 30 dakika ya da peynir eriyip sos isinana kadar pisirilir.


Yaninda makarna ile servis edilir. Su anda bu satirlari yazarken de bu yemegi yiyorum. Aksam yemeginden arta kalanlari sandvicin icine koyup ogle yemegi yaptik, o bile cok cok lezzetli oldu. Mutlaka tavsiye ediyorum. Afiyet olsun!

2 comments:

biberli said...

ama ama bu çok güzel ve lezzetli gözüküyor..
yaz da geldi ne yapsak acaba?
ama en kısa zamanda yapıp bünyemi mutlu edeceğim galiba :)
ellerine sağlık prenses..

philosophique said...

Yaa Gokcecigim eger rejim falan yapiyorsan tabi aklini celmis olmak istemem ama gercekten cok lezzetli oluyor!:)