Friday, June 12, 2009

Film, Kitap: Angels and Demons/ Melekler ve Seytanlar


Melekler ve Seytanlar, Dan Brown'in Da Vinci Kodu'ndan sonra beyaz perdeye aktarilan ikinci kitabi. Kitabi okuma hikayemiz soyle basladi. Mr.D ile ilk filmi gorup epey begenmistik. Ikinci filmin gosterime girmesinden bir hafta kadar once, o aralar elimizde zevkli bir kitap olmamasinin da etkisiyle Melekler ve Seytanlar'i seyretmeden once kitabini okumanin cok iyi bir fikir olduguna karar verdik ve kitabi edindik.

Melekler ve Seytanlar Dan Brown'in ikinci kitabi. Kronolojik olarak da aslinda Da Vinci Kodu'ndan once geliyor. Filmde Tom Hanks'in canlandirdigi semboloji uzmani Harvard Profesoru Robert Langdon karakteri ilk olarak bu kitapta karsimiza cikiyor. Hala duymamis olanlar icin kitabin konusu kisaca soyle: Illuminati adinda Vatican'in azili dusmani gizli bir orgut tam da yeni bir Papa'nin secilecegi gece ortaya cikar ve Vatican'a yerlestirdikleri bombayi patlatacagini ilan eder. Bu olayi cozmek de Harvard semboloji profesoru Langdon'a duser.

Bu kitabi gercek bir edebiyat eseri olarak dusunmektense surukleyici bir macera olarak degerlendirmekte fayda var. Oyle derin karakter betimlemeleri, sarsici diyaloglar, ruh analizleri falan yok kitapta. Ama cok surukleyici, kitabi insanin eline yapistiran, yuksek hizda bir macera var. Kitabi Mr.D ile birlikte okuyarak bir kac gun icinde bitirdik. Her zamanki gibi sonu biraz hayal kirikligiydi. Bendeki bu kitaplarin sonunu begenmeme olayi nereye kadar gidecek bilemiyorum.

Simdi filme gelelim: Filmi kitabi bitirir bitirmek izlemek tabi ki buyuk bir hataydi. Zamanin cogunu kendimizi filme kaptirmaktansa neyi nasil degistirmisler diye dusunerek gecirdik. Film ayni ana temayi izlemekle beraber, zaten karisik olan hikayeyi bir miktar da basitlestirmek adina bazi karakterleri cikarmis, bazi olaylari disarida birakmis, kitapta "yok artik" dedigimiz bazi olaylar da degistirilmis ki bu iyi olmus. Buna ragmen olay o kadar karisik ki, 2 saatlik bir filmde bunlari anlatmaya calisinca hersey biraz fazla basit, fazla tekduze, kisaca fazla Hollywood-vari olmus.

Dedigim gibi benim filmle ilgili bu dusuncelerim buyuk ihtimalle kitabin hemen arkasindan izlememden kaynaklaniyor. Ama yine de DA Vinci Kodu kadar basarili bir film gibi gelmedi bana. Buna ragmen kitabi da filmi de keyifli vakit gecirmek isteyenlere tavsiye ederim.

0 comments: