Monday, August 03, 2009

Mystic, CT - Mystic Seaport

Gecen hafta evlilik yildonumumuzu kutlamak icin iki gunluk kisa bir kacamak yaptik. (evet evet ucuncu yil, 41 kere masallah nazar degmez insallah!) Gecen sene de boyle kisa bir kacamak yapmistik, cok keyifli oluyor. Yine yakin ve turistik bir New England sehrini sectik: Mystic.

Mystic nehri kenarinda kurulmus Mystic sehri tarih boyunca onemli bir liman sehri olmus. Bugun sehrin gemicilik tarihi Mystic Seaport adindaki acik hava muzesinde sergileniyor. Bizim de ilk duragimiz burasi oldu.




Mystic Seaport dunyanin en buyuk gemicilik muzesi olmakla ovunuyor. Burada bir cok tarihi yelkenli gemi ve gemicilikle ilgili binalar, esyalar biraraya getirilmis ve ozenle korunmus.

Muzenin en onemli parcalarindan birisi Charles W. Morgan yelkenli gemisi.

Su anda buyuk bir restorasyondan gectigi icin ne yazik ki karaya cekilmis bu gemi, yelkenlerini actigi zaman boyle gorunuyor:

REsim: charles W. morgan
Kaynak: wikipedia.org


Tahta bir iskeleden geminin guvertesine tirmaniliyor:

Iskeleden manzara:



Guvertede restorasyon calismalari ilerliyor:


Charles W. Morgan gemisi 1840 yilinda insa edilmis ve ilk gunden itibaren balina avciligi amaciyla kullanilmis. 80 sene icinde bu gemi tam 37 kez sefere cikmis, Pasifik ve Hint oKyanuslarini dolasmis.

Gemiyi gezmeye kaptan koskunden basliyoruz.Bu kucucuk kamarada kaptan esiyle birlikte kaliyormus. Yatak gemi sallandikca yere paralel durmasi amaciyla ozel olarak yapilmis.

Bu yemek masasini gunduzleri kaptanin esi oturma salonu olarak kullaniyormis.


Tayfalarin kamarasi:

Her bir seferde gemide yaklasik 33 kisilik murettebat bulunuyormus. Bunlarin buyuk kismi bir arada, kalabalik, havasiz kamaralarda, bazen alti aya kadar birlikte kalmak zorundalarmis.


Balina yagina olan talep petrolun rafine edilerek yakit amaciyla kullanilmaya baslamasiyla sonra ermis, boylece balina avciligi da yavaslamis. Charles W. Morgan emekli olduktan sonra Mystic Seaport'a getirilmis ve 1941'den beri buradaymis.

0 comments: