Saturday, December 19, 2009

Film: Avatar 3D



Sonunda merakla bekledigimiz Avatar vizyona girdi.
Filmin konusu soyle: Jake Sully adindaki eski asker, kardesinin yerine Pandora gezegenine bir goreve gonderilir. Na'vi adindaki yerli halkin yasadigi bu gezegende cok zengin bir maden yatagi vardir. Bu maden yataklarina sahip olmak isteyen guclu bir sirket Na'vileri tasinmaya ikna etmek, o da olmazsa hepsini oldurerek topraklarini ellerinden almak icin bir proje baslatmistir. Bu projenin parcasi olarak Jake Avatar'iyla yerlilerin arasina karisip onlarin kulturlerini, yasama bicimlerini ogrenirken bir yandan da askeri harekat icin bilgi toplamaya baslar. Bu arada bir yerli guzeline asik olur, Na'vilerin yasam felsefesinden cok etkilenir ve sonunda taraf degistirerek onlarla beraber hirsli kapitalistlere karsi savasir.
Filmin hikayesi cok tanidik geldiyse sasirmayin. Zaten bu film icin "Kurtlarla Dans" benzetmesi yapiliyor. Ama Oscar odulllu James Cameron'un Titanik'ten bu yana yonetmenligini yaptigi ilk film olan Avatar'in guzelligi konusunun orjinalliginde degil, teknolojik olanaklari sonuna kadar kullanarak (hatta sirf bu film icin yeni teknikler yaratarak) yarattigi muhtesem guzellikteki dunyada. James Cameron bu filmi cekmeyi ilk kez 1999 yilinda dusunmus. O gunun sartlariyla filmin gerektirdigi ozel efektleri gerceklestirmek cok yuklu bir para tuttugu icin hicbir studyo filmi cekmeye yanasmamis. Sonra Lord of The Rings filminde "Gollum" karakterinin nasil beyaz perdeye aktarildigini goren Cameron, en sonunda teknolojik olanaklarin yeterince ilerledigine karar verip, filmi gerceklestirmeye koyulmus.
Avatar normal versiyonunun yaninda uc boyutlu olarak da vizyona girdi. Biz uc boyutlusunu gorduk. Eger mumkunse ne yapin yapin bu filmi uc boyutlu olarak seyredin! Pandora gezegeninin renklerini, turlu bortu bocegini, cicegini, yapragini, selalelerini, daglarini sanki oradaymis gibi tecrube edin! Benim en ama en cok begendigim kismi ormandaki ilk gece. Herseyin karanlikta fosforlu fosforlu paril paril parladigi bu evren tek kelimeyle muh-te-sem! Hic abartmadan simdiye kadar sinemada gordugum en guzel sey! 2 saat 40 dakika hic ama hic sikilmadan, hatta gozlerimi kirpmadan eglendim, paramin karsiligini da kurusu kurusuna aldim. Umarim Avatar sinema sektorunun gitmekte oldugu yonun erken bir habercisidir. O zaman onumuzdeki yillarda cok eglenceli filmler izleyecegiz, hic suphem yok!

0 comments: