Sunday, December 27, 2009

Tum zamanlarin en iyi seri filmleri

Ilginc bir sekilde "Tum zamanlarin en iyi romantik komedileri" yazim blogun en cok okunan, en cok izleyici ceken yazilarindan biri oldu. Ondan aldigim tesvikle ve de sinema yazilari yazmak eglenceli oldugu icin simdi de tum zamanlarin en iyi seri filmlerini yazmaya giristim. Bu aslinda en iyi romantik filmleri yazmaktan daha zor bir is. Ne de olsa orada en azindan belli bir film turunden bahsediyoruz. Burada ise komediden maceraya, fantaziden bilim kurguya kadar hersey var. Tamamen kisinin zevkine almis, buyrunuz bu da benim listem. 10'dan baslayarak geri sayim yapalim:

10) Orumcek Adam/ Spider-man

10 numarada Spider-man var. Orumcek adam filmini gormeden cizgi romanini okuyup sevdigim nadir super kahramanlardan biri. 2002'de filmi daha sinemalara gelmeden heyecanla beklemeye baslamistim. Herhalde orumcek adamin hikayesini anlatmaya gerek yok. Siradan bir genc olan Peter Parker bir gun radyoaktif bir orumcek tarafindan isirilinca insanustu guclere kavusur. Bu filmin benim icin daha yuksek bir sirada olmamasinin sebebi sadece oyuncularinin fos cikmis olmasidir. Tobey Maguire gonlumde Spidey'nin yerini (ve cussesini) asla dolduramadi. Olu balik gozlu Kirsten Dunst'i hic soylemiyorum bile! Buna karsilik ikinci bolumun kotu kahramani Dr. Octopus'u her gorusumde filmi milyon kere seyreden ve her sahneyi ezberleyen mini mini yegenimin agiz dolusu Dr. Octopus diyisi aklima geliyor, guluyorum. Rivayete gore 4. cekilmekte olan Spider-Man Kirsten Dunst'un bu serideki son filmi olacakmis. Gorunuse gore Spidey kendine yeni bir sevgili bulacak!



9) Gelecege Donus/ Back To the Future

Zaman yoluculugu! Marty McFly ucuk kacik bilim adami Dr. Lorean'in icat ettigi zaman makinesi ile gecmise gidiyor, bu arada yanlislikla kendi aile gecmisini de degistiriyor. Bu filmi videoda ve televizyonda kac kere seyrettim hatirlamiyorum. Ikinci filmi de zamaninda sinemada seyretmistim. Caddede bir zamanlar bir Atlantik sinemasi vardi. O sinemada seyrettigimi hatirladigim iki filmden biri Gelecege Donus 2'dir. (Digeri de Indiana Jones, Son Hacli seferi!) Bu film ise gelecekte geciyor. Ucan arabalara, kaykaylara, mikro dalga firina koyunca avuc kadarken koskocaman olup bir aileyi besleyen pizzalara tek kelimeyle bayilmistim! Keske ucuncuyu hic cekmeselerdi!



8) Bill'i Oldur/ Kill Bill

Quentin Tarantino saheseri. Filmin kahramani "Gelin", Bill'in azili katillerinden biridir. Bu hayattan kacip, Texas'ta evlendigi gun Bill'in adamlari tarafindan saldiriya ugrar, komaya girer. Dort sene sonra komadan uyandiginda tek bir amaci vardir: Bill'i oldurmek. Diger Tarantino filmleri gibi midesi ve sinirleri zayiflara uygun bir film degil bu. Ama bol kanli ve dovuslu (ama bir o kadar da eglenceli) Tarantino filmlerinden hoslaniyorsaniz, mest olacaksiniz




7) Bourne Identity/ Supremacy/ Ultimatum

Robert Ludlum'un casus hikayelerinden uyarlama bu filmler Jason Bourne karakterinin etrafinda donuyor. Birinci filmde kim oldugunu hatirlamadan uyanan kahramanimiz,kendini kim oldugunu, ne is yaptigini anlamak icin giristigi macera dolu bir kacisin icinde bulur. Diger filmler de bu temayi takip ediyor. Ben Bourne filmlerini cok seviyorum. Eski usul ajan filmi, oyle fantastik araclar, teknolojik numaralar yok. Matt Damon bile (herhalde konusmadigi icin) gozume batmiyor. Daha ne olsun!




6) Batman

Batman filmleri iki ayri kusakta cekildi. 1989'dan 1997'ye kadarki ilk kusakta Batman'i sirasiyla Michael Keaton (Batman ve Batman Returns), Val Kilmer (Batman Forever) ve George Clooney (Batman and Robin) canlandirdi. Michael Keaton'in sevimli Bruce Wayne'ini begensem de, benim icin bu film serisini alti numaraya koyan tabi ki yeni kusagin Bruce Wayne'i, Christian Bale. Oncelikle Batman Begins'de bize hikayenin basini anlattilar. Sonrada son yillarin en basarili filmlerinden biri Dark Knight'ta Joker hikayesini yeniden cektiler. Heath Ledger'in canlandirdigi Joker karakterinin tum zamanlarin en kotu film kahramanlari siralamasina ust siralardan girip bir daha cikmamak uzere altin harflerle yazilmasini saglayan Dark Knight suphesiz cok guzel bir film. Yakinda Terminator 5'te oynayacagi konusulan Christian Bale'in ne yazik ki henuz yeni bir Batman cekme plani yok galiba!:(



5) Pirates of the Caribbean/ Karayip Korsanlari

Karayip Korsanlari buyukler kadar cocuklarin da gozdesi olmus bir film. Karayipler'de bir Ingiliz valisi, onun kizi Elizabeth, Elizabeth'e asik bir demirci ustasi ve ucuk kacik bir korsan Jack Sparrow. Oynadigi butun ucuk kacik karakterler icinde en muhtesemi, en cok Johnny Depp'e yakisani bu herhalde.Onun icin Keira Knightley'e bile katlanabilirim! Ucuncu filmi Almanya'da izlemistik. O zaman cok begenip melodisini telefonuma indirmistim. Nerdeyse iki bucuk senedir degistirmedigimden (ah gozunu seveyim tembellik!) benim telefonum hala Karayip Korsanlari melodisiyle caliyor!:)





4) Yildiz Savaslari/ Star Wars

Star Wars da iki ayri kusakta cekilen film serilerinden biri. Orjinal filmleri sevenleri kizdirmak pahasina da olsa ben ilk uc filmi daha cok seviyorum! Iste o kadar! Anakin'den cok haz etmesem de Evan Mc Gregor'un Obi-Wan'i bana yeter. Ne guzel soyluyor icli icli: "You were my brother Anakin! I trusted you!"



3) Matrix
Matrix bizim kusagin hic tartismasiz en kult filmi. Sadece sinemayi degistirmekle kalmadi,bir kusagin ontolojik problemlerinin dili oldu. Ikinci ve ucuncu filmler daha vizyona girdigi ilk gun gormeye gittigim nadir filmlerdendir. Burada filmler cuma gunu vizyona giriyor. O yuzden bazi populer filmler persembe gecesi 12 matindesinde ilk kez oynuyor. Iki filmi de bu sekilde ilk gunden izlemistik! (hey gidi gunler hey!) Nedendir bilinmez, Neo film ilerledikce daha bir aptallasti, sonunda da biraz Turk filmi karakterlerine benzedi (bkz. kor oglan) (Mr.D'nin notu: o daha eski bir referans "kor peygamber,") Keanu Reeves'in hayatinin sonuna kadar daha baba bir karakter oynamasi da mumkun olmayacak, Lawrence Fishburne'de TV aktoru oldu (CSI) ama yine de Matrix'e toz kondurulmaz.



2) X-Men
Dogrusu birincilik sirasi icin epey dusundum cunku ben X-Men filmlerini cok ama cok seviyorum! Birbirinden eglenceli, bir suru insanustu guce sahip karakter, iyiler-kotuler, politik oyunlar, ask-mesk, hersey bu filmde var! Bir de Hugh Jackman var. Hergun seyrederim!



1) Yuzuklerin Efendisi/Lord of the Rings
Sonunda bir numaraya geldik. Epik filmlerin sahi padisahi, Peter Jackson'in bas yapiti Yuzuklerin Efendisi. Hobbitler ve Elfler benim icin neredeyse iyi gunde, kotu gunde yanimda olan dostlar. Ev isi mi yapiyorsun, bavul mu topluyorsun, hasta mi oldun, koy DVD'yi 9 saat oyalasin seni! Sagolasin Peter Jackson, ellerine saglik!



Benden bu kadar. Sizin en sevdiginiz seri filmler hangileri?

4 comments:

biberli said...

"Karayip Korsanları" ve "Yüzüklerin Efendisi" benim bu listedeki favorilerim ama benim listem olsaydı bu liste "Bridget Jones'un Günlüğü" ve "Harry Potter" serilerini de eklerdim...bahsettiğim bu dört filmi döndürür döndürür izlerim hala :)

biberli said...

aaa "Ice Age" serisini unuttum! oldu mu biberli, oldu mu hiç?
:))

philosophique said...

Ha haa, ben de Brigitte Jones'un Gunlugu'nu cok severim. Ama ikinci film birincisi kadar guzel gelmemisti. Harry Potter'lari unutmadim aslinda.Yalniz kitaplari okumadigim icin filmlerden cok zevk almamistim. Ice Age cok guzel! Onun icin ayri bir cizgi filmler kategorisi dusunuyorum!:)

Grouse said...

X-men çok da başarılı bir seri değil bence. Harry Potter, The Godfather ondan daha iyiler.