Friday, January 29, 2010

Film : The Book Eli/ Tanrinin kitabi


"Kiyamet sonrasi dunya" filmlerinin son ornegi "The Book of Eli/ Tanrinin kitabi," dunyanin muhtemelen nukleer savas sonrasi cehenneme dondugu bir zamanda geciyor. Her tarafi toz toprak kaplamis; en degerli mal su; insanlar sefillik icinde yasiyor; kaos, anarsi... Eli adindaki bir adam kendine Tanri tarafindan emanet edildigini dusundugu kitabi (incil) batiya goturuyor. Yolda pesine kitabi ele gecirmek isteyen kotu adamlar dusuyor, yolu aydinlanmayi bekleyen citir bir kizla kesisiyor, vs.
Bu bayik anlatisimdan tahmin edebileciginiz gibi son zamanlarda seyrettigim en kotu filmlerden biriydi. (Ki en son seyrettigim film yine begenmedigim bir vampir filmiydi, onu bile solladi kotulukte!)Kotulugunu anlatmaya nerden baslasam bilemiyorum: Bir kere oyku cok zayif. Dunyanin basina ne gelmis, ne gecmis anlayamiyoruz. Karakterin hepsi tek yonlu, en ufak bir derinlik, analiz yok. Karakterler arasindaki iliskiler sig otesi. Diyaloglar sikici, filmin temposu dusuk. Son olarak filmin sonu (ve guya surprizi) ile ilgili de bir sey soylemek istiyorum ama filmin sonunu acik etmis olucam. O yuzden filmin sonunu ogrenmek isteyenler asagidaki paragrafi okumasin.

****
Film sirasinda bu gecmisteki buyuk kiyamet sirasinda bir takim insanlarin kor oldugunu zaten ogrenmistik. Megersem Eli da kormus, film boyunca okudugu ve kotu adamlarin ele gecirmeye calistigi kitap da korler icin Braille alfabesiyle yazilmis. Filmin sonunda Eli'in pesine dusen kotu adamlar uzun ugraslar sonunda kitbi ele geciriyorlar ama tabi okuyamiyorlar, bir islerine yaramiyor. Bu arada batiya yol almaya devam eden Eli, San Francisco'da Alcatraz adasinda insanligin en degerli hazinesi kitaplari koruyan ve basan bir gruba ulasiyor. Burada ezberden Incil'i yeni bastan yazdiriyor.
Eli'in kor oldugunun nasil sonradan uydurma bir sey oldugunu bir kenara biraksak bile (onceki sahnelerde onu insanlarla konusurken, hatta insanlarinin gozlerinin icine bakarken bir cok kez goruyoruz), bu kitap ezberleme fikrinin ne kadar siradan oldugunu anlatmaya nerden baslasam: Oncelikle her dinde kutsal kitabi ezberleyen din adamlari mevcut (hafizlar gibi). Sonra bilim kurgu filmlerinin babasi "Fahrenheit 451"da hukumetin kitaplari yakmasi, bunun uzerine de direnisci gruplarin kitaplari ezberlemesi 10 kat guzel isleniyordu. Bu film bu acidan bize hic yeni bir sey gostermedi.
***

Agir temposu, tavsak diyaloglari, siradan senaryosuyla bu film 100kusur dakikanizi haketmiyor!

0 comments: