Sunday, February 21, 2010

Tavsiye: "Criminal Minds" ve "Compulsion"

Babam dun telefonda "ne zamandir yazmiyorsun bloga" diye az bucuk sitem edince, bir yazi bulmak sart oldu. Biliyorum, cok zamandir bosladim, kusura bakma canim babacigim. Cok alakali olmasa da bir yaziyla karsinizdayim.

Bizim arada seyretmeyi sevdigimiz dizilerden birisi CBS'te yayinlanan Criminal Minds. Daha dogrusu bizim evde televizyonumuz olmadigi icin, canimiz sikildiginda televizyonda yayinlanan dizileri internetten izliyoruz. Bir cok sitede televizyon dizilerinin hem yeni bolumlerini hem de arsivden tum eski bolumlerini bulup seyretmek mumkun.
Guncel dizileri seyretmek icin kullandigimiz site hulu.
Eski bolumler ve simdi yayindan kalkmis diziler icin de watch.series. (Hulu Amerika disinda calismayabilir.)



Criminal Minds'a da iste bu siteden denk geldik. Bu film bir polisiye drama. CSI kategorisi dizilerden diyebiliriz. Dizinin kahramanlari bir grup FBI ajani. Bunlar ozel bir ekip. Suclularin davranislarini analiz edip, ortaya cikan sonuclardan suclularin profilini ortaya cikariyorlar: Kac yasinda, ne isle ugrasiyor, nerede oturuyor, basindan ne isler gecmis, daha once hangi suclari islemis, vs. Boylelikle suclarin bulunmasi icin polise yardim ediyorlar.

Dizi su an 5. sezonunda. Biz daha 2. sezonun baslarindayiz. Simdiye kadar seyrettigimiz kadariyla dort basi mamur bir dizi. Oyle CSI gibi son derece ileri (ve pek de inanilir olmayan) teknolojik yenilikler kullanmiyorlar. Hikayeler cok inandirici, epey de dramatik. Karakterler yerine oturmus (Bir adet super itici bilgisayar dehasi, fazla yilisik karakter haric).

Ozellikle kidemli FBI ajanlarindan biri Jason Gideon karakterini dizide cok begeniyoruz. Ilerleyen bolumlerde ne yazik ki diziden ayrildigini ogredigimiz bu karakteri Mandy Patinkin canlandiriyor. Bu haftasonu iste bu Mandy Patinkin'i sahnede izleme sansi bulduk



Oyunun ismi Compulsion. Oyun Anne Frank'in gunlugunu ve bu gunluk sayesinde Anne Frank'in mesajini butun dunyaya duyurmaya kendini adayan bir yazarin hayatini anlatiyor. Once Anne Frank'in gunlugunu Amerika'da bastirma hayalini gerceklestiren yazar, sonra da bu gunlukten yola cikarak bir oyun yazmaya calisiyor. Bu ugurda kendi kariyerini, evliligini bile feda ediyor.

Oyunun en ilginc yani, kuklalar kullanilmis olmasi. Anne Frank yaklasik olarak 1 metre boyunda kocaman bir kukla ile sahnede hayat buluyor. Boyle anlatinca cok cazip gibi gelmiyor ama insanin hersey yerine oturmus. Kuklalar sadece sus olmamis, gercekten hikayeyi ve karakterleri gelistirmek icin kullanilmis.

Mandy Patinkin oyunun bas kahramani yazar Sid Silver'i canlandiriyor. Rolunu de cok cok basarili oynuyor. Amerika'da unlu aktor ve aktrislerin Broadway oyunlarinda rol almasi sik sik olan bir sey ama ben sadece ikinci defa televizyondan tanidigim birini sahneden yakindan seyretme firsati buldum. Cok keyifliymis!

Bu oyunun yakin gelecekte baska bir tiyatroda sergilenecegini tahmin etmiyorum ama Criminal Minds dizisine televizyonda rast gelirseniz, bir kerecik seyredin!

0 comments: