Monday, May 02, 2011

Grand Canyon, Arizona: 1

Las Vegas bitti ama gezi resimleri bitmedi. Son olarak Las Vegas’tan gunu birlik gittigimiz Grand Canyon (Buyuk Kanyon) turunun resimlerini ekliyorum.
Grand Canyon’a gitmek icin biz Grand Adventures sirketini sectik. En fazla 10 kisilik kucuk gruplar halinde gezdiriyorlar, servis iyi, rehberler bilgili diye cok methediliyordu.
Grand Canyon Arizona’da. Las Vegas’tan 5 saat kadar uzakta. Yani sadece gidip gelirken bir suru zaman kaybediyorsunuz. Yol biraz eglenceli gecsin hic degilse diye, bir suru mola verdik.

Ilk durak Hoover Baraji:

Hoover Baraji Colorado Nehri uzerinde:




Baraj 1931-1935 yillari arasinda insa edilmis. Bu donem Amerika’nin gecirdigi en buyuk ekonomik kriz olan The Great Depression’in hemen sonrasina denk dusuyor. Biraz da istihdam saglamak, ekonomiye hareketlilik getirmek icin yapilmis buyuk bir kamu projesi.


Gecen sene otoyola buyuk bir ek kopru yapmislar. Artik otoyolu kullananlar baraj trafigine takilmadan uzerinden gecip gidebiliyor:


Bir sonraki duragimiz Mead Baraj Golu:

180 km uzunlugu ve 35km kup su hacmiyle, Amerika’nin en buyuk su rezervuariymis.



Buralarin yerli ahalisi, chipmunk. Amerika’ya ozgu bir cesit sincap.

Yanimizdaki turistin attigi cheetoslari goturuyor. :)

Tuvalet molasi verdigimiz yer:



Minibusumuz:

Siradaki duragimiz U.S. Route 66.

Route 66 Amerika’nin ilk karayollarindan biri. 1926 yilinda insa edilmis.

Chicago’dan baslayip, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico ve Arizona’dan gecip, Los Angeles, California’da bitiyormus.


Neredeyse dort bin kilometre uzunlugundaymis.


Islek ve onemli bir karayolu olan Route 66, yol ustundeki sehirlerin ana gecim kaynagi olmus. Yeni ve daha gelismis karayollari yapilp 1985 yilinda Route 66 resmen kapaninca, yol ustundeki sehirler ekonomik olarak cok zarar gormus. Is yerleri kapanmis, sehirler hayalet sehir olmus. Disney’in cars filmini seyrettiniz mi? Iste Route 66 o filme ilham vermis. Simsek McQueen’in tirindan dusup geldigi sehir de boyle Route 66 ustundeki sehirlerden biri.


Yol bugun sadece turistik bir yer.






Kanyondan onceki son duragimiz yerli el isleri satan bir dukkan. Siz bile baydiniz, “hadi artik, nerede kanyon!” diye soyleniyorsunuz, degil mi? Biz de bu noktada aynen boyle hissetmeye baslamistik.





Ama tabi yine de etrafa bakinmaktan geri kalmadik:





Turlu turlu hayvanat duvarda yerini almis:


Biz buradan cok guzel, el isi bir battaniye aldik. Hatta bu yaziyi yazarken, su anda o battaniyeyi bacaklarima ortmus oturuyorum. Evet, burasi hala biraz serin, ozellikle de geceleri!
Resmen vakit doldurdum. Daha Grand Canyon’a varamadan yaziyi bitiriyorum. :)
Bekleyin ama soz veriyorum, degecek!

0 comments: