Monday, January 28, 2008

Buz Pateni

Haftasonu Amerika'nin Ulusal Artistik Buz Pateni Sampiyonasi yapildi. Zaten haftasonu aksamlarinda televizyonda seyredecek birsey olmadigi icin iki gece buz patenine takildik.
Hersey Amerikali bayan patencilerden birinin calistiricisinin Brian Boitano oldugunun ortaya cikmasiyla basladi. Ben hemen atildim tabi, "ben taniyorum onu" diye. Seyretmeye devam ettikce daha bir suru insani hatirladim. Mr.D en sonunda isyan etti, uyduruyorsun diye. Biraz arastirinca mesela, Brian Boitano (ABD) ile Brian Orson'in (Canada) 1988 dunya sampiyonasinda ve olimpiyatlarda karsi karsiya geldikleri ve bunun buz pateni tarihinde "Battle of the Brians" (Brianlar savasi) diye bilindigi ortaya cikti (Sagolasin Wikipedia!). Gercekten nasil oluyordu da bu yasima kadar sadece bir kez buzda kayan ben ben 9 yasimdayken gerceklesen buz pateniyle ilgili hikayeleri bu kadar net hatirliyordum? Mr.D'nin dedigi gibi uyduruyor olabilir miydim? Zannetmiyorum.
Bir kere ben cocukken biz ailece oturup buz pateni seyrederdik. Hangi sampiyonada hangi patenci hangi madalyayi aldi hatirlamiyorsam da, aksamlari oturup TRT'den buz pateni seyrettigimizi cok net biliyorum. O yuzden isimleri hatirlamasam da televizyonda duydugumda bir yerden tanidik geliyor.
Sonra biraz daha arastirinca gordum ki 1988 ayni zamanda Katarina Witt'in son kez hem dunya hem olimpiyat sampiyonu oldugu yil. Tahminimce o zamanlar sadece babam degil, butun Turkiye, hatta butun dunya Katarina Witt'i seyrediyordu.

Source:www.cbc.ca
Ustelik bizim ailenin puz pateni meraki orada da kalmamis. Yine isimlerin tanidikligindan cikarttigim uzere 1998-2000 arasinda da dunya ve ozellikle Avrupa Sampiyonalarini kacirmamisiz.
Mesela asagidaki Rus Evgeni Plushenko ile onun rakibi Alexei Yagudin arasindaki cekismeyi cok net hatirliyorum.


Source:wikipedia.org

Sonra buz dansinin unlu cifti Marina Anissina- Gwendal Peizerat var, nam-i diger kizil sacli kadin ve uzun sari sacli adam:


Source: wikipedia.org

Beni en sasirtan da simdi adini hatirlamadigim TRT spikerinin zor zor Rus isimlerini birbirine karistirmadan arka arkaya hatasiz soylemesiydi. Sanirim kendisi bize biraz hava atiyordu. Olsun ama buz pateni ile ilgili herseyi bildigi icin hakkiydi.

Son 5-6 senede cok cok uzak kalmisim buz pateni camiasindan. Bir kere herseyden once puanlama sistemi degismis. Sonra bir zamanlarin en basarilisi Ruslarin yerini Cinliler, Japonlar, Koreliler almis. Amerikalilar bir tek buz dansinda madalya pesinde. Erkekler kategorisinde de amansiz bir cekisme var Johnny Weir ile Evan Lysacek arasinda. Hatta haftasonu ikisi tastamam ayni puani aldilar, serbest programi kazanan Lysacek sampiyon oldu. Bakalim birinden biri dunya sampiyonasindan madalya ile donebilecek mi?

Bizi en cok sasirtan, patencilerinin yaslarinin kucuklugu oldu. Bu sene Amerikan sampiyonasini kazanan patenci, Mirai Nagasu sadece on dort (evet sayi ile 14!) yasinda. Hatta yasi tutmadigi icin Amerika'yi dunya sampiyonasinda temsil edemeyecekmis.

Son olarak Dunya Sampiyonasi bu sene 17-23 Mart tarihleri arasinda Isvec'in Gothenburg kentinde yapilacakmis. Ben takip etmeye calisacagim.

5 comments:

NiNo said...

Bende kac gündür netten bunları takip ediyordum:)okadar tutkunuydumki anlatamam şimdi bile tekrarlarını izlemek hoşuma gidiyor.Ama BELL şarkısınıda bize duyuran Marina Anissina- Gwendal Peizerat çiftini unutmak mümkün değil.Buarada Gwendal artık eğitmen gecen sene görmüştüm yarışlarda:)

philosophique said...

Evet degil mi? Youtube'da bir suru videosu var eski patencilerin.

Aslı Budak said...

Witt'e özenip dört tekerlekli patenimle abim eşliğinde yaptığım abuk hareketleri hatırladım şimdi, güldüm çok. Sonra üni.ye başlyaınca kendimi bahçelideki paten kompleksine atıp, korkunç bir kompleks edinmiştim kendime:)

Anonymous said...

SUPER... BEN YAZINI DAHA OKUMADAN BABAM BANA BUZ PATENI ILE ILGILI BIR YAZI YAZDIGINI ANLATTI, INAN OL BEN BABAMA SENIN YAZDIGIN ISIMLERIN YARISINI VE YAZMADIGIN BIR KAC TANESINI SORDUM. COK GULDUK BABAMLA... YALNIZ SIMDI BENIM OGLANLAR KICK BOX SEYREDIYORLAR NE YAPACAGIZ???
PEACHMAMA

philosophique said...

Oturup biz de kickbox seyretmeye basliycaz, var mi yapilacak baska bir sey?:) Yalniz dikkat etmek lazim, birbirlerini itip kakmaya baslamasinlar:) Ne diyorum ben yahu, sanki simdi itip kakmiyorlarmis gibi, he hee:)