Thursday, March 06, 2008

Natural Bridge, VA

Dun okul gezisiyle yakinlardaki bir dogal alani gezmeye gittik.

Natural Bridge, James Nehri'nin bir kolu olan Cedar Creek tarafindan bolgedeki kirectasi tabakanin yuzyillar icinde asindirilmasiyla olusmus, adi ustunde bir dogal kopru. (Daha once James River'da yaptimigiz kano aktivitesini buradan okuyabilirsiniz.)


Rivayete gore 1750 yilinda George Washington buraya gelmis ve isminin bas harflerini kayalara kazimis, biz bakindik ama goremedik. 1774 yilinda bu alani ve etrafindaki araziyi Thomas Jefferson Ingiliz krali 3. George'dan satin almis ve burada kucuk bir kulube yaptirarak burayi dinlenme mekani olarak kullanmaya baslamis.
Kopru 66 metre yuksekliginde ve 27 metre genisliginde. Uzerinden 11 numarali karayolu geciyor.





1 mil kadar uzunlugundaki yuruyus parkurunun sonunda bu kopruyu olusturan selaleden geriye kalanlar gorulebiliyor.

Kafamdaki bantla dalga gecmeyiniz. Kendisi demode degil, retro! Ustelik de saclarimi topladigim soguk havalarda cok ise yariyor.
Buradan sonra bir de magara gezdik. Daha once gordugumuz Grand Caverns ile boy olcusemez. Zaten iceride cektigim resimler de guzel cikmamis. Yalniz kis uykusuna yatmis bu yarasacigi gostermeden gecemedim:

Amerikalilar herseyi paraya donusturmeyi cok ama cok iyi biliyorlar. Hap kadar dogal parkin hediyelik esya dukkani kendinden buyuktu. Boyle yerler genellikle cocuklu aileler tarafindan tercih ediliyor. O yuzden uzerinde Natural Bridge resimleri olan binlerce hediyelik esya yaninda, icinde herseyin satildigi dev gibi bir de oyuncak reyonu vardi. Biz de uzerinde "pumpkin butter" yazan bir cesit balkabagi marmeladi aldik, cok lezzetliydi.
Ayrica boyle dogal guzelliklerin etrafinda mutlaka hemen baska seyler de kuruyorlar, hazir insanlar tatil icin buraya kadar gelmisken ve para harcamaya niyetliyken bundan faydalanmak icin. Mesela buranin etrafinda bir Safari Park var, cesitli hayvanlari (zurafa falan gibi) arabadan inmeden seviyorsun, besliyorsun filan. Daha anlamsiz mekanlar da var tabi, mesela asagidaki resim "Dinozor Kralligi" adindaki bir parkin reklamini gosteriyor. Kovboylar ve dinazorlar?? Bir yerde bir yanlislik var.

Hava cok soguk degildi ve surekli kutuphanede kapali kalan bizler icin guzel bir hava degisikligi oldu. Ne guzel bahar geliyor, daha cok cikabilecegiz dis mekanlara...

0 comments: