Thursday, August 07, 2008

Kayaliklardaki ev

Rhode Island fotograflari icinde belki kayaliklar uzerindeki bir ev dikkatinizi cekmistir. Zaten uzun olan yaziyi daha fazla uzatmamak icin bu evin rehberimizin bize aktardigi hikayesini anlatmamistim. Bugun NY Times'da bu evle ilgili bir makale gorunce, hem resimleri hem de evin bu makalede anlatilan hikayesini buraya almadan edemedim.
Yazinin asli burada . Fotograflarin hepsi de yine NY Times'a ait.

Tam 103 senelik, Clingstone adindaki bu ev Narragansett Korfezi'nde bir kayaligin uzerine insa edilmis, Newport'a karsidan bakiyor.
Evi yaptiran ilk sahipleri Philadelphia'nin zenginlerinden Wharton ailesiymis. Burada 1938'deki buyuk firtinaya kadar kalmislar. Rehberimizin bize soyledigine gore, aile firtinayi bu evde, kazasiz atlatmis ama cok korkmuslar ve bir daha da eve geri donmemisler. NY Times makalesine gore, zaten evin sahipleri kisa bir sure icinde de vefat etmis ve ev 20 sene bombos kalmis.

1961 senesinde evin simdiki sahibi, evi sadece geriye donuk vergilerini odeyerek 3600 dolara almis ve tamir etmeye baslamis. Tabi zamaninda usaklari, hizmetcileri, hatta kendine ait yat limani olan bu ada-evi eski haline getirmek orta gelirli bu aile icin kolay olmamis. Evin yeni sahibi bu arada iki tane es eskitmis.

Artik evi tamir etmek icin yilda bir kere bir haftasonu gonulluleri eve cagiriyorlarmis. Bu arada evdeki butun penceler, pervazlar, borular elden geciriliyor, kapilar boyaniyor, bunun gibi bir cok kucuk is 70e varan gonullu tarafindan yapiliyormus. Gonullulerin arasinda burada tanisip sonradan evlenenler cokmus. Yalniz evin sahibi, burada evlenen ciftlerin evliliklerinin cok uzun omurlu olmadigini soyluyor. Burada gerceklesen 3 evlilik de bosanma ile sonuclanmis!:)

Newport'a gidip de bu evi gormeyen yoktur herhalde. Zaten sahibi de eviyle cok gurur duyuyor. Bir keresinde Boston ucaginda pilotu ikna edip, rotayi Clingstone uzerine cevirmesini bile saglamis!:)

1 comments:

Sevi said...

emrah'ı bu eve bıraksak hayatının sonuna kadar orada kalabilir herhalde! tam ona göre...