Monday, April 20, 2009

Chicago (2)

Bu kadar usengeclik olur, Chicago yazilarini tamamlayamadim 2 haftadir.
Chicago'ya ilk gelisimizde gormeye zaman bulamadigimiz bir baska mekan da The Art Institute of Chicago idi. Gercekten cok buyuk bir muze. Ozellikle empresyonist (izlenimci) doneme ait coook genis bir kolleksiyonlari var. Izlenimcilik benim de en resimde en sevdigim akim oldugu icin burayi gezmekten cok keyif aldim.
Gitmek isteyenlere iki kucuk tavsiye: Persembe gunleri 5ten 8e kadar muzeye girisler bedava. Ayrica her gun muzenin kapanmasina 1 saat kala da biletler yari fiyatina.

Muzenin guzelliklerinden bir kismini sizinle de paylasayim.

Van Gogh'un odasi. Van Gogh'um birbirine benzer uc kopya olarak boyadigi bu resimlerin diger ikisi Amsterdam'daki Van Gogh muzesi ve Paris'te Musee d'Orsay'da.



Van Gogh 1886-1889 arasinda 30dan fazla otoportre cizmis. Bunlardan biri de Chicago'da.


Monet: Monet Ingiltere'de bulundugu surede Ingiliz Parlamentosunun bir seri tablosunu yapiyor. Bu da onlardan biri:


Yine Monet, yine Londra:


Monet'nin en unlu kompozisyon konularindan biri Givenchy'deki evinin bahcesi


Ve su zambaklari:


Seurat'nin en onemli eseri "La Grand Jatte adasinda Pazar aksamustu". Bu tablo minik minik noktalardan olusuyor. Yaklasik uc metre enindeki bu tablonun tamamlanmasi tam 2 sene surmus:


Gaugin ve Tahitili kadinlari:


Insanlari ve onlarin arasinda gecen samimi sahneleri tuvale aktarmasiyla unlu Renoir'in "Terasta" tablosu:


Yine Renoir'dan "Restaurant Fournaise'de Ogle Yemegi":


Tabi muzenin elinde sadece Izlenimci tablolar yok. Yine cok unlu bir Amerikan kolleksiyonu da var. Buradan da sizin "American Gothic" isimli bu tabloyu sectim. Grant Wood'un bir ciftci ve yaninda genc bir kadini gosteren bu tablosu 20.yy Amerikan sanatinin en taninmis, en cok taklidi ve komedisi yapilmis eserlerinden bir tanesi.

Wood bu resimde ciftciligi, orta Amerika'nin zor hayat tarzini resmettigini soyluyor. Ama resmin esinlendigi Iowalilar asik suratli, cahil, incil duskunu gibi resmedildiklerini dusundukleri icin ressama cok kizmislar.
Bu resmi secmemin bir nedeni bu kadar unlu olusunun yani sira bu figurlere Chicago ziyaretimiz sirasinda bir kez daha rastlamis olusumuz. Tablonun, Michigan caddesi uzerinde dev boyutlarda bir tasvirini goruyorsunuz:


Chicago'ya gidenlere sanat enstitutusunu mutlaka tavsiye ederim. Simdilik bu kadar!

Not: Resimlerin hepsi The Art Institute of Chicago sayfasindan!

0 comments: