Monday, May 31, 2010

4 gunde New England: Ogunquit, ME

Ikinci duragimiz benim ne zamandir gormek istedigim Maine, ozellikle de Ogunquit sahili. Ogunquit okyanus kiyisinda, kilometrelerce plajlariyla unlu kucuk bir sahil sehri. Ozellikle yaz aylarinda cok populer. Cevre sehirlerde oturan insanlar haftasonlarini okyanus kiyisinda degerlendirmek icin buraya geliyor. Bu sebepten Ogunquit'te Cuma-Pazar gunleri arasinda kalmak istiyorsaniz, mutlaka en az uc gece kalmaniz gerekiyor. Ozellikle kucuk motellerin boyle bir kosulu var. Bu tatili planlarken iki gece Ogunquit'te bir gece de Portland'da kalmayi dusunmustum ama bu sebepten oturu Ogunquit'te bir nevi kamp kurup diger gormek istedigimiz yerlere buradan gidip geldik. Ogunquit gayet merkezi ver her tarafa yakin, bu yuzden cok problem olmadi.
Portsmouth'ta aksam yemegimizi yedikten sonra yaklasik yarim saatlik mesafedeki Ogunquit'teki motelimize vardik. Footbridge Beach Motel, Ogunquit'in Footbridge Plaji'na yuruyus mesafesinde, uygun fiyatli, mutevazi bir motel. Esyalari odaya, kendimizi de sahile attik. Ve ben Ogunquit'e asik oldum! Hayatimda bu kadar muhtesem bir gun batimi daha gordugumu hatirlamiyorum. Lafi fazla uzatmayip sizi bol bol resimle basbasa birakmak istiyorum:
Arabayi parkettikten sonra tahta bir kopruyle Ogunquit nehrinin uzerinden yuruyerek plaja ulasiliyor:



Okyanus gorundu:










Gunesin batmasi ve havanin kararmasiyla istemeye istemeye, ertesi gun mutlaka plaja gelip daha uzun oturmaya karar vererek plajdan ayrilmak zorunda kaldik.
Ertesi sabah ilk duragimiz Perkins Cove. Perkins Cove adindan da anlasilacagi uzere bir balikci barinagi. Maine'in en buyuk gecim kaynaklarindan biri balikcilik, digeri de turizm. Perkins Cove bu ikisinin bir araya geldigi en iyi orneklerden biri. Balikcilarin teknelerini korumak icin kullandiklari bu guzelim koy gelismis, simdi sanat eserleri, mucevher, hediyelik esya satan butiklerle turistlere hizmet veriyor. Sabah kahvaltisi icin Cove Cafe'yi kesinlikle tavsiye ederim. Icerisi cok sevimli dosenmis. Omletleri, Fransiz tostlari muthis.




Maine'in en cok urettigi tarim urunu yaban mersini. Ama guneydekilerden farkli olarak bunlarinki mini mini. Bu lezzetli meyveden cok guzel receller yapiyorlar. Fransiz tostuna krem peynirle birlikte pek guzel yakisiyor.:)
Bu kalorileri yakmak icin en ideali Ogunquit'in Marginal Way adindaki tarihi, manzarali yolunda bir yuruyus yapmak. Perkins Cove'dan baslayan bir bucuk millik tarihi yuruyus yolunda hem okyanusu seyrediyor hem de okyanus manzarali motellerin, evlerin onunden yuruyebiliyorsunuz.
Marginal Way'den Perkins Cove tarafina bakis:


Ogunquit plajina bakis:




Perkins Cove'un tahta koprusu:


Kopruden Perkins Cove'un goruntusu:


Ogleden sonra vaktimizi bir onceki aksam bayildigimiz plajda gecirmeye karar verdik. Ogunquit sahilinde Mayis ayinda ortalama su sicakligi 10-15 derece civarinda seyrediyor. Bu yuzden denize girmeyecegimizden emindik ama guneslenmek icin mayolarimizi, gunes yagimizi, sandalyelerimizi, yiyeceklerimizi yanimiza aldik, yola koyulduk. Yolda insanlarin bize bakisindan bir seylerin yanlis gittigini anlamaliydik aslinda ama plaja gidip yerlesene kadar ne oldugunu anlamadik. Plaj cok ruzgarli! Hatta sadece ruzgarli da degil, soguk! Bu donemde megerse plaj guneslenmek icin degil daha cok yuruyus yapmak, kosmak gibi acik hava aktiviteleri icin elverisliymis. Bir 10 dakika dayanamadik, kat kat giyinmeye basladik. Ikimiz de lahana gibi sarip sarmalanmamizara ragmen sersemletici ruzgara ve soguga sadece kisa bir sure dayanabildik, odamiza donduk.


Ikinci gun plajdaki ruzgara ve soguga ragmen ben Ogunquit'i cok sevdim. Ogunquit'in slogani "Beautiful Place by the Sea/Deniz kenarindaki guzel yer." Evet, cok yaratici degil ama bu sahil kasabasini cok guzel ozetlemis. Okyanusun ve acik havanin tadini cikarmak icin Ogunquit ideal!

Bir sonraki bolum: Portland, Maine.

1 comments:

biberli said...

ne güzel, ne güzel, bahar geldi herkes geziyor :) ne güzel yerler görmüşsünüz...merakla devamını bekliyorum, sevgilerimle canım...