Thursday, May 27, 2010

4 gunde New England: Portsmouth, NH

Keske Phileas Fogg gibi 80 gunde Devr-i Alem yapabilsek...Onun yerine 4 gunde New England turu ile idare edecegiz.

Ilk duragimiz Portsmouth, New Hampshire. New Hampshire Massachusetts ile Maine arasinda, Atlantik okyanusuna az miktar kiyisi olan minik bir eyalet. Amerika'yi olusturan ilk 13 eyaletten (onceden Ingiliz kolonilerinden) biri. Portsmouth New Hampshire'in turistik, liman kenti. Piscataqua nehrinin kiyisinda 1600lerin basinda kurulmus. Bu yuzden de once adi Piscataqua imis. Daha sonra nehir kenarindaki yababi cilek tarlarinda ithafen bir donem de "Strawbery Banke" adiyla anilmis.

Zamaninda deniz ticareti ve gemicilikle zenginlesen bu sehirde, Amerikan mimarisinin en guzel orneklerini olusturan bir cok guzel ev yapilmis. Bu evlerin buyuk kismi bugune kadar korunmus ve "Strawbery Banke Museum" adiyla su anda ziyarete acik. Burada 40tan fazla ev gorulebiliyor. Bazilarinin ici doneme uygun esyalarla dosenmis. Ayrica donemin mimarisi, marangozluk ve tahta isciligi, eglence aliskanliklari ile ilgili bir suru sergi gezilebiliyor. Portsmouth'a gelince mutlaka gorulmesi gereken yerlerden biri olarak biliniyor. Muzeyle ilgili daha fazla bilgi isteyenler buraya.






Biz ogle uzeri vardigimizda evlerin bazilarin gezme saatleri coktan gecmisti. Daha once de Colonial Williamsburg'de Amerikan tarihi ile ilgili buna benzer bir yer gezdigimiz icin vaktimizi sehrin kendisini gezerek degerlendirmeye karar verdik. (Bu arada Colonial Willamsburg'e 2006 baharinda gitmistik. O donemde henuz blog tutmaya baslamamistim. Bir ara vakit bulabilirsem blog oncesi - B.O.- gezilerin fotograflarini ve aciklamalarini da bloga koymayi dusunuyorum.)

Portsmouth'in merkezinde turistlerin ilgisini cekecek irili ufakli butikler var. Portsmouth resimlerinden kullanilmis kitaplara, mutfak onlugunden haritalara, mucevherden Japon kiliclarina kadar bir cok ivir ziviri bu dukkanlarda bulabilirsiniz.





Ayrica bir seyler yiyip icip, limani izleyebileceginiz sevimli cafeler, restoranlar da mevcut.








Son olarak Portsmouth'in keyifli mekanlarindan bir Prescott Park. Burada da sicak bir gunde bir miktar soluklanip, korfezin keyfini cikarabilirsiniz.




Parka ekilmeyi bekleyen cicekler:



Bizim sansimiza Portsmouth'ta herhalde yaz sezonuna hazirlik olarak cok insaat vardi. Hemen hemen her sokakta kaldirimlar desilmisti, insaat araclarinin gurultusu epey rahatsiz ediciydi. Portsmouth limanini da ben biraz fazla endustriyel gorunuslu buldum. Ozellikle gorulmesi gereken bir yer oldugunu dusunmuyorum. Ama yolunuz dusecek olursa diye bir kac tane keyifli mekan tavsiye edeyim:
Googie's Sandwich Shoppe Strawbery Banke Muzesi'ne en yakin yiyecek mekani. Uygun fiyatli ve lezzetli sandvicler yapiyor.
Popovers on the Square
, harika bir pastane. Kruvasanlar, tartlar, ekmeklerle beraber, ev yapimi limonata, buzlu cay gibi lezzetler de tadabilirsiniz. Aksam yemegi icin biz "Poco's Bow Street Cantina"yi sectik. Meksika mutfagindan esinlenmis. Manzarasi cok hos, disarida masalari var ve mojito'yu guzel yapiyorlar!:)

0 comments: