Tuesday, November 30, 2010

Norwegian Sky Gemisi

Tatil yazilarina devam. Bu tatilde Miami’ye gelisimizin asil sebebi Norwegian Sky gemisi ile Bahamalar turuna cikacak olmamizdi:


Bu bizim ilk gemi tatilimiz olacagi icin onceden biraz arastirma yaptim. Belki baskalarinin da isine yarar diye ogrendigim bazi seyleri buradan paylasmak istiyorum.
Oncelikle neden Bahamalar?
Bahamalar, Turk vatandaslarindan vize istemiyor.

Eger Bahamalara seyahatiniz 6 aydan kisa surecekse mavi pasaportlara bile vize gerekmiyor. Bu yuzden Bahamalar Turk vatandaslari icin Karayiplerdeki diger populer limanlara gore (mesela Meksika’nin Cozumel limani) daha cazip. Ayrica Bahamalar yine Karayiplerdeki Amerika’ya en yakin ada takimi. Bu yuzden Bahama seyahatleri (ozellikle Miami’den cikildiginda) daha kisa suruyor, boylece de daha uzun seyahatlere gore daha ekonomik oluyor. Son olarak da Bahamalarda limanlar birbirine yakin, boylece gemi her gun bir yerde duruyor, denizde fazladan gun gecirmemis oluyorsunuz.
Bahamalara duzenli sefer duzenleyen uc sirket var: Royal Caribbean, Carnival ve Norwegian Cruise Line.

Bunlarin ucunun de fiyatlari, gemileri, attraksiyonlari, asagi yukari ayni. Fiyatlar bir kac seye gore degisiyor: Kac gunluk tatil istiyorsunuz (3 ya da 4 gun)? Yilin hangi zamaninda tatil yapmak istiyorsunuz (Noel zamani filan daha pahali)? Ne cesit kamarada kalacaksiniz? (Balkonlu kamaralarla hic penceresi olmayan kamaralarin arasinda 100 dolardan 1000 dolara kadar varan fiyat farki olabiliyor). Butun bunlari en uygun sekilde denk dusurdugunuzde ise iki kisilik kamarada kisi basina 200-250 dolardan baslayan fiyatlarla 4 gunluk bir tatil yapmak mumkun olabiliyor!
Hangi sirketle, ne zaman yola cikmak istediginize karar verdiginizde seyahat planinizi seyahat acentasindan ya da internetten yapabilirsiniz. Ben her zamanki gibi aliskanlik sonucu Expedia’yi kullandim. Hic bir sorun cikmadi.

Gemi seyahatlerinde hemen herkesin salik verdigi nokta, eger geminin kalkacagi limana ucakla seyahat edecekseniz bir gun erken varip, bir gece otelde kalmak. Boylece hava durumundan ya da baska teknik aksakliklardan dogacak rotorlar yuzunden gemiyi kacirmayi engelleyebilirsiniz. Biz de bu ogude kulak verip Miami’de bir gece kaldiktan sonra, pazartesi sabahi gemimize binmek uzere terminale vardik. Bahamalara giden gemilerin hepsi aksam ustu 5 gibi Miami’den kalkiyor. Butun yolcularin en gec saat 3te gemiye binmis olmasi lazim. Ama isterseniz saat 11den baslayarak gemiye giris yapabiliyorsunuz.

Miami’de kocaman, cruise gemilerinin kalktigi bir liman var. Burada her seyahat sirketinin kendine ait bir terminali var. Oncelikle kimlik kartinizi ve tatil rezervasyonlarinizi gostererek havaalani gibi bir guvenlikten gecerek terminale giriyorsunuz. Burada pasaportunuza (bizim icin Amerika vizelerimize ve diger kagitlarimiza da) bakarak birer magnetik kart veriyorlar. Daha sonra ogrendigimize gore 5 gunden az gemi gezilerinde Amerika’ya giris cikis yapmis sayilmiyormussunuz. Ulkeye geri donerken yine bir gorevli, kimsin necisin soruyor, kagitlarina bakiyor ama yok parmak iziymis, form doldurmakmis, resim cektirmekmis falan gibi seylerle ugrasmak zorunda kalmiyorsunuz. Yalniz bu verdikleri magnetik kart cok onemli. Birincisi gemideki butun alisverisler icin bu karti kullanacaksiniz. Ikincisi de her limanda gemiye giris ve cikislarda bu karti kullanmaniz gerekiyor.

Bundan sonra gemiye cikip gunun geri kalan kismini geminin sundugu butun aktivitelerden ve konfordan faydalanarak gecirebilirsiniz. Biz hemen guzel havadan ve muhtesem manzaradan faydalanarak biraz resim cektik:



Gemi yola cikmadan once tum yolcularin mutlaka katilmasi gereken bir acil durum tatbikati yapiliyor. Bunun arkasindan gun batimiyla birlikte gemimiz yola koyuluyor:




Ben gemide cok fazla resim cekmemisim ama internetten topladigim resimlerle biraz gemide ne gibi aktiviteler var anlatayim. Her seyahat gemisinin tabi ki farkli farkli donanimi var, dolayisiyla her geminin sagladigi aktiviteler ve olanaklar da farkli farkli.
Oncelikle geminin guvertesinde minik bir havuz, cocuk havuzu, 4 tane jakuzi ve bar var:
Source
Source
Norwegian Sky tam pansiyon. Sabah, ogle, aksam yemekleri acik bufe:
Source
Ayrica aksam yemekleri icin rezervasyon gidebileceginiz daha sik restoranlar da var. Bunlarin iki tanesi tam pansiyona dahil. 3 tanesine kisi basi ayrica para aliyorlar.
Source
Biz genellikle sabah kahvaltilarimizi acik bufeden alip guvertede, acik havada etmeyi tercih ettik. Aksam yemekleri icinse giyinip suslenip restorana indik.
Bu gemi daha once Hawai’ye gidip geliyormus, o yuzden hala icinde Hawai motifli dekorlar, Hawai sehirlerinin adini tasiyan odalar var:
Source
Source
Bunun disinda geminin hemen her kosesinde baska bir bar var. Zaten seyahat sirketi sanirim gelirinin buyuk kismini buradan elde ediyor. Su ve buzlu cay bedava olmakla birlikte, kola, diet kola, sprite da dahil olmak uzere her turlu icecek ve icki parayla. Ustelik garsonlar bir saniye bile pesinizi birakmiyor. Mutlaka bes dakikada bir biri gelip ne icmek istediginizi soruyor. Biz birer adet icecek paketi aldik. Bunlarala onceden bir miktar pesin ucret odeyerek butun tatil boyunca sinirsiz miktarda icecek tuketebiliyorsunuz. Ama cogunlukla herkes kocaman bardaklarda renkli kokteyller iciyor. Zaten butun gun sinirsiz yemek tuketmisken, bir de uzerine o alkollu ickilerin kalorisini tahmin bile edemiyorum! Biz de eksik kalmadik tabi arada mojitolardan falan ama neme lazim, yine de dikkat etmek gerek biraz!:)
Burasi geminin merkezi. Resepsiyon ve ana restoranlardan birine buradan iniliyor:

Source
Ayrica yetmedi, daha da cok para harcamak istiyorum diyenler icin gemide alisveris imkani da mevcut:

Source
Son olarak, sansimi denemek istiyorum diyorsaniz, kumarhane de emrinize amade:

Source
Kumarhane gemi uluslararasi sulara ciktigi anda aciliyor ve gemi limana girmeden biraz evvel kapaniyor. Butun eglenceler bittikten sonra calisan tek yer casino.
Eglence demisken, masa tenisi, basketbol sahasi, golf kafesleri, spor salonu filan disinda ayrica gemide gun boyu cesitli aktiviteler mevcut. Biz gemi limanlara demir attiginda hep gezmek icin indigimiz icin gun icinde ne var pek takip etmedim ama aksamlari saat 5-6dan sonra eglence basliyor. Dans gosterileri, komedi sovlari, barlarda canli muzik, havuz basinda partiler birini takip ediyor.
Epeyce buyuk bir tiyatro salonu var:

Source
Benim en begendigim bar burasiydi. Hem geminin en onunde, manzarali, hem de eglencesi biraz daha buyuklere yonelikti.

Source
Haa sunu soyliyim bu seyahat sirketi hem uygun fiyatlari, hem de acik bufe yemek imkanlari ile ozellikle ailelere hitap ediyor.
En son olarak kisaca odamizi gostereyim:

Odamizi gunde iki kez temizleyen kamarot arada bize boyle havlu hayvanlar yapip birakiyordu!:)



Simdilik bu kadar… Bir sonraki yazida ilk limanimizi anlatacagim. Simdilik sizleri gemideki ilk aksam yemegimizden iki resimle basbasa birakiyorum.

0 comments: