Thursday, August 13, 2009

Patlican koftesi

Yeni bir patlican tarifi daha. Daha once yazdigim Eggplant parmesan tarifine benziyor ama bunda cok daha az yag kullaniliyor, o yuzden daha hafif ve saglikli. Bir de gorunusuyle falan tam bir kofte alternatifi.

Malzemeler:

1 buyuk topan patlican (bizim patlicanlar epey buyuk, ona gore siz 2 yapabilirsiniz)
1 kucuk sogan
1 bas sarimsak
1 yumurta
1/3 bardak parmesan (kasar da olabilir)
1 bardak galeta unu
tuz, biber, nane, kekik arzu ettiginiz kadar

Bu tarifi recipezaar'dan aldim ama pisirme asamalarini biraz degistirdim ben kolaylik olsun diye.

Patlican yikanir, kucuk kucuk dogranir. Patlicanin uzerine tuz dokulup 10 dakika kadar bekletilir. Boylece suyunu salmasini sagliyoruz. Patlicanin suyu nazikce, patlicanlari fazla ezmeden sikilir, 2 kasik kadar yag ile tavada sotelenir. Sogan ince dogranir, kiyilmis sarimsak ile birlikte tavaya atilir, hepsi bir arada sotelenir.




Bu asamada yemegi yapmaktan vazgecip, butun patlicanlari bu sekilde oldugu gibi yemege karar verebilirsiniz benim gibi, dikkat!:)

Patlicanlar iyice pisene kadar sotelenir, sonra derince bir kaba alinip catal yardimiyla pure haline getirilir. Bu islemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz.
Karisima once yumurta, peynir, tuz, biber ve baharatlar eklenir, karistirilir. Sonra yavas yavas galeta unu eklenir. Galeta ununu en son eklememizin sebebi patlicanin boyutuna gore biraz goz karari olmasi. Benimkinde 1 bardak tam geldi. Kofte kivaminda yuvarlanabilecek bir karisim elde etmeye calisiyoruz. Avuc ici buyuklugundeki kofteleri yaglanmis firin tepsisine diziyoruz. Tam yuvarlak yapabilir, ya da hamburger koftesi sekli verebilirsiniz. Yalniz ona gore pisirme zamanini ayarlamayi unutmayin. Kizarana kadar firinda pisiriyoruz. Bizim dandirik firinda yarim saat kadar surdu. Iki yuzunu esit miktarda pisirmek icin arada cevirin.


Bu kofteleri spagetthi ve domates sosuyla servis yapabilirsiniz ya da kuru kofte gibi bufe ikramlariniza ekleyebilirsiniz. Cok lezzetli oluyor. Afiyet olsun!

2 comments:

a_y_s_e said...

hangi plaja gittiniz? bu duxbury guzel tavsiye ederim. size uzak ama guzeldi.

philosophique said...

Biz yakinlarda bir yere gittik Aysecim. Zaten bir kac saat icin oyle cok uzaga gitmek istemiyoruz. Zaten deniz hicbir yerde Turkiye'deki gibi degil!:)